Yeni tip kimyasal maddelerin kullanımı ile pamuk liflerini katyonikleştirilerek boyanma özelliklerinin geliştirilmesi
The improvement of dyeing properties of cotton fiber by usage of new type of chemicals by cationization treatment
  1. Tez No: 224156
  2. Yazar: EBRU BOZACI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESEN ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, katyoniklestirme, direkt boyarmaddeler, reaktif boyarmaddeler, fiksatör, Quat 188, Cotton, cationization, direct dyestuffs, reactive dyestuffs, fixative, Quat 188
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Selülozik liflerin boyanmasında reaktif, direkt, küp, naftol ve kükürt boyarmaddeleri ile pigment boyalar kullanılmaktadır. En fazla ve yaygın olarak kullanılan direkt ve reaktif boyarmaddeler, selüloz liflerinin ve karısımlarının boyanmasında ve basılmasında yaklasık % 50'lik bir payla en önemli boyarmadde sınıflarını olusturmaktadır. Direkt boyarmaddeler, uygulamasının kolay ve ucuz olması sebebiyle düsük yas haslıklarına ragmen, reaktif boyarmaddeler ise yüksek yıkama haslık özellikleri nedeniyle, pamugun boyanmasında kullanılan en önemli boyarmadde grubudur. Ancak bu iki boyarmadde grubu genelde pamuk lifine karsı orta bir afiniteye sahiptir. Bu afinite eksikliginin üstesinden gelmek için yüksek miktarda tuz kullanılmasına ragmen fikse olmus boya miktarı düsüktür. Bununla birlikte, pamuklu kumasların direkt ve reaktif boyarmaddelerle boyanması bol miktarda enerji ve su gerektirmekte ve islem sırasında kirlilik yaratmaktadır. Bu nedenle daha ekonomik, daha ekolojik, daha etkin, daha verimli ve daha kolay uygulanabilir yöntemlerin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Pamuk boyamacılıgında kullanılan hemen hemen tüm boyarmaddeler boyama islemleri sırasında anyonik karakterdedirler. Bunun yanı sıra pamugun sulu çözeltilerdeki negatif zeta (d) potansiyeli nedeniyle, anyonik boyarmaddelerin afinitesi oldukça düsmektedir. Hem reaktif hem de direkt boyarmaddeler sulu çözeltide anyoniktirler. Basta direkt ve reaktif boyarmaddeler olmak üzere pamuk lifleri ile olan afinite eksikligini yenmek için bu proje kapsamında, lifleri modifiye ederek, pozitif yüklü hale getirilmesinde farklı kimyasallar denenerek, renk verimi ve çesitli haslıklara etkisi incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Reactive, direct, vat, naphthol and sulphur dyestuffs and pigment dyes are used to dye cellulosic fibers. The reactive and direct dyestuffs are the most important dyestuffs with approximately %50 portion of the dyeing and printing of the cellulosic fibers. In spite of their low fastness to washing properties direct dyestuffs are one of the most important dyestuffs which are used in cotton dying because their implementation is cheap and easy. Reactive dyestuffs are the other important dyestuffs which are used in cotton dying due to their high fastness to washing properties. However these two dyestuffs have an average affinity towards cotton fibers. In order to overcome this lack of affinity high amount of salt is used. Despite the excess usage of salt the fixed amount of dyestuff is low. In addition to this plenty of energy and water is required during the dying process of cotton fabric with direct and reactive dyestuffs and pollution is occurred because of this process. Due to these reasons more economic, more ecologic, more effective, more productive and more practical methods are tried to be found. Most of the dyestuffs which are used in cotton dying have an anionic character during dying processes. Furthermore the affinity of anionic dyestuffs is decreased because of the negative zeta (d) potential in aqueous solution of cotton. Both of the reactive and direct dyestuffs are anionic in aqueous solution. Within this project (thesis) in order get over the lack of affinity of direct and reactive dyestuffs towards cotton fibers; fibers are modified, different chemicals are used in order to gain positive charge and the affects of these processes on color efficiency and different fastness are examined.