Talaşlı imalat işlemlerinde kesme parametrelerinin belirlenmesi için bir uzman sistem yaklaşımı
An expert system approach for determining the cutting parameters in metal cutting operations
  1. Tez No: 202354
  2. Yazar: CİHAT ENSARİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. CEMAL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Turning, Cutting tool selection, Machinability, Object oriented software, Databases
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tüm talaslı imalat yöntemlerinde oldugu gibi tornalamada da kesici takım seçimi birçok faktör göz önüne alınarak yapılması gereken bir islemdir. Bir malzemeyi isleyebilmek için kesici takım seçimi yapılırken pek çok olasılıkla karsılasılmaktadır. Bu çalısmada kesici takım seçimi, kullanıcıyı yönlendirecek bilgilendirmeleri de içerecek sekilde, olusturulan veri tabanlarının da entegre edildigi nesne tabanlı bir yazılıma aktarılmıstır. Öncelikle bu seçimin yapılmasında etkili olan baglama yöntemi, kesici ucun köse radyüsü gibi unsurların, gerekli yönlendirmeler de yapılarak, kullanıcı tarafından belirlenmesi saglanmıs; ardından, seçilen kesici takım için bir kesme hızı tavsiye edilerek, bu kesme hızı sonucunda elde edilen isleme süresi, tezgah gücü gibi degerler de kullanılıcıya verilmistir. Düsük maliyet, yüksek kalite ve kısa isleme zamanı anlamına gelen islenebilirlik talaslı imalat için önemli bir kavramdır. Bu çalısmada, alasım elementlerinin malzemenin islenebilirligine ve islenebilirligi etkileyen diger özelliklerine olan etkisi, kolayca görebilecegi sekilde kullanıcıya sunulmustur. Sonuç olarak, bir veri tabanı olarak veya tornalama isleminin temel prensipleri hakkında bilgi edinilmesinde kullanılabilecek bir yazılım gelistirilmistir. Anahtar kelimeler : Tornalama, Kesici takım seçimi, slenebilirlik, Nesne tabanlı yazılım, Veri tabanları.
Özet (Çeviri)
In turning, as in every metal cutting operation, cutting tool selection is such a process that many factors are to be taken into consideration. While doing the selection of the cutting tool in order to machine the workpiece material, a number of possibilities are met. In this study, the matters of cutting tool selection is transferred into an object oriented software, in which databases are integrated, in such a way that the user is guided with the help of metal cutting principles given. In the cutting tool selection section, firstly, the user is made to select the components like clamping method, cutting tool corner radius, that are influential on this selection; after that, a cutting speed is recommended according to the selections made up to that stage, and the values that are derived from this cutting speed, such as cutting time and power, are given to the user. Machinability is a considerable concept in machining, implying low cost, high quality and low machining time. In this study, it is presented to the user that how the alloying elements affect the machinability and the other qualities which affect the machinability, in a way that the user will comprehend easily. As a result, a software that can be used as a database or for being informed in the subject of metal cutting principles is developed.