Bazı dikiş ipliklerinin performanslarının belirlenmesi
Determination of performances of some sewing yarns
  1. Tez No: 202368
  2. Yazar: PINAR ERCAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NAZMİ ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dikiş ipliği, PES dikiş ipliği, Corespun, Merserize dikiş ipliği, Sewing yarn, PES sewing yarn, Core yarn, mercerized sewing yarn
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma daha çok gömlek, bluz gibi giysilerin dikiminde kullanılan ve İzmir bölgesinde bulunan dikiş ipliği toptancılarının piyasaya arz ettikleri bazı dikiş ipliklerinin performanslarını saptamak amacı ile yapılmıştır. Bunun için dikiş ipliği toptancılarından en çok kullanılan bazı dikiş ipliklerinden usulüne göre örnek alınarak bu örnekler Türk Standartlarına göre bir dizi fiziksel ve kimyasal teste tabii tutulmuştur. Testlerde saptanan sonuçlar gene Türk Standartlarına göre değerlendirilmiştir. Ayrıca örnekler işletme koşullarında dikiş işleminde denenmiş ve bu denemelerde iplik kopuş sayımı yapılarak örneklerin performansları pratik açıdan da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is prepared to determine the performance of sewing yarns that exist in Izmir region which are mostly used for clothes like shirts and blouses. For this reason, samples of some mostly used sewing yarns are taken from the wholesalers and these samples are physically and chemically tested according to the Turkish Standards. Results of the tests are evaluated according to the Turkish Standards. Besides, samples are tested in sewing operation at enterprise conditions, and in these tests number of break off yarn are counted, and performances of samples are evaluated practically.