An application of activity based costing as a decision tool
Karar verme enstrümanı olarak faaliyet tabanlı maliyetlendirme uygulaması
- Tez No: 202422
- Danışmanlar: PROF. DR. EDİP TEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme, Faaliyet Tabanlı Yönetim, Maliyet Yönetimi, Geleneksel Maliyet Yönetimi, Modern Maliyet Yönetimi, Direkt Maliyetlen, Activity Based Costing, Activity Based Management, Cost Management, Traditional Cost Management, Modern Cost Management, Direct Costing
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüz ticaret koşullarında tüm dünya pazarlarındaki sıkı rekabet firmaların karlılıklarını sık sık analiz etmelerini gerektirmektedir. Sıkı rekabet içinde firmalar öncelikle mevcut karlılıklarını korumaya çalışmakta ve sonra da pazar paylarını kaybetmeden mevcut karlılıklarını arttırmaya çalışmaktadırlar. Bugünlerde yöneticiler finansal rakamların, sonuçları ifade ettiğini ve bunların direkt olarak yönetilemeyeceği gerçeğini görmüşlerdir. Pazarda rekabetçi kalabilmek için faaliyetlerin ve süreçlerin yönetilmesi ve geliştirilmesi zorunludur. İşin yönetilebilmesi ve geliştirilebilmesi mevcut durumun analizi ile başlamaktadır. Bu nedenle karlılık analizi için değişik yöntemler kullanılmaya başlanmıştır. Bu tekniklerin yardımıyla sürekli iyileştirme, günümüz yönetim anlayışı içerisinde yer almaya başlamıştır. Bu çalışmada, yaygın olarak kullanılmakta olan karlılık analiz yöntemlerinden ve karar verme enstrümanlarından Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme model çalışmalar ve gerçek çalışmalarla açıklanmaktadır. Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme ve diğer maliyetlendirme yöntemleri hakkında bilgi verilmektedir. Bunlara ek olarak, sonuçların karşılaştırılabilmesi ve daha iyi karar verilebilmesi için alternatif bir yöntem de kullanılmıştır. Çalışmada amaçlanan, uygulamanın yapıldığı dünya çapındaki firmanın bir yıllık süreçte karlılığının analiz edilmesidir. Bu analiz sonuçlarının yardımıyla verilecek kararlar ile firmanın pazar payını azaltmayacak şekilde karlılığını arttırmak hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Hard competition in today?s trade conditions in all markets all around the world, make companies to analyze their profitability frequently. In this hard competition, all companies firstly try to protect their profitability and than try to get more profit from their business, without loosing any market share. Nowadays, managers see the reality that financial numbers are the results and can not be managed directly. To remain competitive in the market, activities and processes must be managed and improved. The best way of managing and improving business starts with analyzing the current situation. For this reason, different techniques started to be used for analyzing profitability. By the help of these techniques, continuous improvement get started to be used in today?s management mentality. In this study, one of the commonly used profitability analyzing tool and decision making tool called Activity Based Costing will be explained with model studies and real studies. Information about Activity Based Costing method and other costing methods will be given. In addition, an alternative method will be used to compare the results and to make a better decision. The aim of doing this study is to analyze the profitability of a worldwide company?s all customers for whole year activity. By the help of this analysis decisions will be taken to improve profitability and to improve the business of the company, without loosing any market share.