Yüksek sıcaklıklarda ısı yalıtımı ve korozyona dayanıklılık sağlayan metalik ve seramik katmanlı yüzey kaplamalarının bozunma nedenleri ve önleme yöntemlerinin incelenmesi
Investigation of the degradation and protection of the heat and corrosion resistant high temperature metallic and ceramic surface coating
- Tez No: 202421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. BÜLENT ÖNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Sivil Havacılık, Metallurgical Engineering, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: kaplama, korozyon, sır, termal sok, yüksek sıcaklık mikroskobu, coating, corrosion, glaze, thermal shock, high temperature microscope
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Yüksek sıcaklıklarda kullanılacak olan metal malzemelerin endüstriyel uygulamalarda daha verimli olarak kullanılabilmesi için ısı ve korozyon direnci gibi bazı özellikleri bünyesinde tasıması gerekmektedir. Malzeme yapısının ısı ve korozyon direnci için yetersiz kaldıgı durumlarda, malzeme yüzeyini iyilestirici bazı uygulamalara gidilebilir. Malzeme eger yüksek sıcaklıkta korozif bir ortamda kullanılacak ise, yüzeyini ortam ısısından ve korozif etkilerden koruyacak ısı yalıtımı özelligi olan ve korozyon direnci daha iyi baska bir malzeme ile kaplamak mümkündür. Bu çalısmada da, metal altlıklar üzerine alev püskürtme ve sırlama yöntemiyle seramik ve metal katmanlar içeren degisik türde kaplamalar yapılmıstır. Altlık malzemesi olarak kullanılan 304 paslanmaz çelik üzerine alev püskürtme yöntemi ile metal ve seramik bilesimler içeren katmanlar kaplanmıstır. Diger bir kaplama yöntemi olan sırlama kullanılarak aynı altlık malzemesi üzerine kompozisyonu bilinen ?sır? olarak adlandırılan seramik katman kaplanmıstır. Kaplamaların termal sok dirençleri için deneyleri yapılmıstır. Sırlama yöntemi ile kaplanan örnekler için aynı zamanda yüksek sıcaklık korozyonu deneyleri yapılmıstır. Deneyler sonrası kaplamaların bozunma davranısları incelenmistir. Tabaların fiziksel ve kimyasal karakterizasyonu enerji dagılım spektrometresi (EDS) ünitesi olan taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmistir. Sırlama yöntemi ile yapılan kaplamalar için X ısınları difraktometresi ile kaplama olusturan sır bilesiminin faz analizi ve yüksek sıcaklık mikroskobu ile bu bilesimin sıcaklık ile degisen altlıga yayılma davranısları incelenmistir. Kaplamaların termal sok ve korozyon deneyleri sonrasında mekanik dayanımları ve kimyasal kompozisyonlarının degismesinden dolay yapısma mukavemetleri düsmüs ve altlık malzemesinden dökülmeler yada çatlamalar seklinde ayrılmıslardır.
Özet (Çeviri)
Materials to be used at high temperatures under corrosive environments need to have enough resistance against such operating conditions. If not, coatings having required resistance can be applied over the surfaces of the base materials. In this study, coatings containing ceramic and metallic components were applied over 304 type stainless steel substrates by using flame spraying as well as glazing. Thermal shock resistance and high temperature corrosion resistance of the coatings were investigated by conducting proper tests on coated substrates. Optical microscopy and scanning electron microscopy (SEM) were used for the investigation of the structural changes that took place in the coatings during testing. Energy dispersive spectroscopy (EDS) in conjuction with SEM was employed for the elemental analyses of the coating layers. X-ray diffraction and high temperature microscopy were utilized to identify the phase structure and the melting behavior of the ceramic coatings, respectively. It was observed that most of the coatings suffered the stresses induced by thermal cycling of the samples. Furthermore, adherence and cohesion of most of the coatings were found to be adversely affected by the chemical composition of the coatings as well as the thermal stresses applied on them.