Development of a numerical algorithm for a consolidation problem due to subsidence in deep alluvial soils
Derin alüvyal zeminlerde bölgesel oturmaya bağlı bir konsolidasyon problemi için nümerik algoritma geliştirilmesi
- Tez No: 202577
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ŞENGÜN KAYALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: bölgesel oturma, yeraltı suyu çekimi, konsolidasyon, sonlu farklaryöntemi, bilgisayar analizi, land subsidence, ground water withdrawal, consolidation, finite differencemethod, computer analysis
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bir örtü tabakası altında bulunan kalın akifer katmanlarından su çekimi nedeniyle oluşanoturmalar ciddi ve masraflı hasarlara neden olmaktadır.Bu çalışmada İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (IAOSB)'de görülen bölgeseloturma, çok tabakalı bir konsolidasyon problemi olarak ele alınıp sonlu farklar yöntemi ilekısmi olarak modellenmiştir. Bu amaçla, çok tabakalı zemin konsolidasyon problemi çözümüiçin Visual Basic 6.0 programlama dilinde bir bilgisayar programı hazırlanmıştır.Bölgesel oturmayı görselleştirmek amacıyla, ölçüm sonuçları kullanılarak eş oturmaharitaları hazırlanmıştır.IAOSB alanı bölgesel oturmasını modellemek için maksimum oturma çanağını da içerendar bir çalışma alanı seçilmiştir. Yakın konumlardaki zemin ve su sondaj verileri kullanılaraküç ayrı zemin modeli hazırlanmıştır. Zemin parametreleri atanıp, yükleme tarihçesioluşturularak her bir modelin zamana bağlı oturmaları bilgisayar programı yardımı iledeğerlendirilmiştir. Hesaplanan zamana bağlı oturmalar ile ölçümlenen oturmalar modelleringeçerliliğini irdelemek üzere karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Settlement of the ground surface due to ground water withdrawal from thick underlyingaquifers may cause serious and costly damage problems.In this study, a land subsidence problem in İzmir Atatürk Organized Industrial Zone(IAOIZ) has been partially modelled as a consolidation problem of a multi layered soils, usingthe method of finite differences. For this aim, a computer program in Visual Basic 6.0programming language has been prepared to handle the solution of consolidation problem inmulti-layered soils.In order to visualize the subsidence, settlement contour maps for the IAOIZ area have beenprepared based on the observed measurements.A study region in IAOIZ area, which also covers the maximum settlement bowl, has beenselected to model the subsidence. Three soil models have been prepared with the data fromthe nearby soil borings and the pumping well drillings. After assigning the soil parametersand forming a loading history, time dependent settlements of the each soil model has beenevaluated using the computer program. Time dependent settlements and the measuredsettlements have been compared to clarify the validity of each soil model.