Genesis of Narlıca mineralization
Narlıca altın yatağının jenezi
  1. Tez No: 202609
  2. Yazar: ÖZEN ÜŞENMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Narlıca, gold mineralization, alteration, hydrothermal geochemistry, stable isotopes
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomik Jeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalısma, Batı Anadolu volkanikleri içerisinde, genlesme bölgesinde DKDuzanımlı Bergama Grabeni'nin 3 km kuzeyinde bulunan Narlıca altınminerallesmesinin jenezini arastırmaktadır. Narlıca, Turkiye'nin batısında vezmir'e 100km mesafededir. Narlıca'da, kolloform/kabuksu sekilli bantlasma, tarakve çok fazlı hidrotermal bres gibi düsük derece epitermal dokulari gözlenir.Alterasyon mineralleri baskın olarak simektit, karısık tabakalı illit simektit, kuvarsadularya, kalsit, pirit, kaolinit ve nadir olarak, klorit ve dolomittir. Sıvı kapanımçalısmaları sıvı zengin kapanımlar içeren kuvarsın homojenlesme sıcaklıgınınortalamasının 215-230 C derece ve donma sıcaklıgının 0 ile 0,83 wt arasındadegistigini göstermistir. Altere yan kayaçda jeokimyasal degisimler, K, Rb, Cs, Cr de2 kat, Sr de 4 kat, Mg da 5 kat zenginlesme ile karakterize edilir. Yan kayaç Au, Ag,As, Hg ve Sc de zenginlesme gösterir. Yan kayaç ve kuvars damarlarında nadirtoprak elementlerinde 3,5 kata kadar fakirlesme bu elemtlerin alterasyon vemineralizasyon sırasında önemli ölçüde hareketlenip ayrımlastıgını gösterir. Altın ileAg, Zn ve Cd arasında yuksek pozitif korelasyon mevcuttur. Korelasyon kat sayısı0,47 nin üzerindedir. Altın ile Sb ve Au-As arası korelasyon katsayısı, sırasayla çokdüsük ? düsüktür. Ag ile Sb arasında korelasyon bulunmamaktadır. Kuvars delta O-18 degerleri 6,9 to 9,8 per mil , delta O-18 sıvı degerleri -5,30 to -2,4 per milarasındadır. Bu degereler Narlıca'da cevher olusturan hidrotermal sıvıların delta O-18 sıvı degerlerinin günümüzdeki meteorik ve hidrotermal meteorik sularınkinekıyasla (sulama sondajlarından -5,4 per mil ve sıcak su kaynaklarından -6,8 per milO-18 açısından oldukça zenginlesmis oldugunu belirtir. Delta O-18, delta O-18 sıvıdegerleri sistemdeki cevherli çözeltilerin az miktarda magmatik ve cogunluklameteorik suların bir karısımı olabilecegini gösterir.Anahtar sözcük: Narlıca, altın minerallesmesi, alterasyon, hidrotermal jeokimya,duraylı izotop.
Özet (Çeviri)
This study investigates the genesis Narlıca epithermal gold deposit which islocated in the West Anatolian Volcanic and Extensional Province (WAVE), 3 kmNorth of the ENE-trending Bergama graben, some 100 kms north of the city ofIzmir, western Turkey. Narlıca displays typical low-temperature epithermal textures,including crustiform banding, comb, and multiphase hydrothermal breccias.Alteration minerals are dominated by smectite, mixed layer illite/smectite, quartz,adularia, calcite, pyrite with kaolinite overprint and rare chlorite and dolomite. Fluidinclusion studies reveal that main stage quartz with liquid-rich inclusions with anaverage T-homogenization of 225 to 230, and 215 to 230 degree C and low salinity,from 0 ? 0.83 wt. percent NaCl equivalent. Geochemical variations in altered wallrocks are generally characterized by two-fold enrichments in K, Rb, Cs, Cr and 4 to 5fold depletions in Sr and Mg in the quartz-adularia vein zone. The wall rockenrichments in Au, Ag, As, Hg and Sc. REE exhibit up to 3.5 fold depletions in thewall rock and even more so in the vein structure. The ranges of REE in both thealtered volcanic rocks and quartz-adularia veins are wide and reflect significantmobilization and fractionation of REE during alteration and mineralization. Positivecorrelation coefficients of Au with Ag, Zn and Cd in epithermal quartz veins arestrong, all of which are greater than 0.47 Corelations between Au-Sb, and Au-As arevery weak to weak whereas no corelation occurs between Ag and As. The delta O-18-quartz values range from 6.9 to 9.8 per mil whereas the calculated delta O-18 fluidvalues cover a narrow range from -5.30 to -2.40 per mil. Quartz results indicated thatore-forming hydrothermal fluids at Narlıca O-18 enriched compared with present-daymeteoric and hydrothermal meteoric water (-5.4 per mil from water wells and -6.8perfrom hot springs). Delta O-18 and delta O-18 fluid values suggest thatmineralizing solutions were a mixture of magmatic and meteoric waters.