Genesis of the Karaali (Ankara, Turkey) Fe-Cu sulfide mineralization
Karaali (Ankara, Türkiye) Fe-Cu sülfit cevherleşmesinin oluşumu
  1. Tez No: 172244
  2. Yazar: ALİ İMER
  3. Danışmanlar: DR. STEVEN MİTTWEDE, Y.DOÇ.DR. PIRIL ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara melange, Karaali, ophiolite, massive sulfide, Cyprus-type
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZ KARAALİ (ANKARA, TÜRKİYE) Fe-Cu SÜLFİT CEVHERLEŞMESİNİN OLUŞUMU İMER, Ali Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. A. Pırıl ÖNEN Yardımcı Tez Yöneticisi : Dr. Steven K. Mittwede Ocak 2006, 157 sayfa Neo-Tetis'in Erken Tersiyerde kapanması ile bu okyanusta oluşmuş olan okyanus kabuğu malzemesi İzmir-Ankara-Erzincan Kenet Kuşağı boyunca yığışmıştır. Bu kenet kuşağında gelişmiş olan Ankara melanjı, bazıları önemli Fe-Cu sülfit cevherleşmelerine ev sahipliği yapan Kretase yaşlı ofiyolit parçaları içerir. Benzeri cevherleşmeler Karaali, Ankara yakınlarındaki parçalanmış ve tektonik olarak dilimlenmiş bir ofiyolit bloğunda bulunan yastık ve masif bazaltlarda masif ve dağılmış haldeki pirit-kalkopirit şeklinde görülür. Bazaltik anakayalar birincil mineral topluluklarının ve dokusal ilişkilerinin büyük bölümünü yitirmiştir. Yeşilşist fasiyesindeki metamorfizmanın ve hidrotermal alterasyonun sonucu olarak bazaltlar yoğun biçimde albitleşmiş ve propilitize olmuş, ayrıca geç evrede de ana cevherleşme bölgesi yakınlarında arjillik alterasyona uğramıştır. Sülfit cevherleşmesi massif sülfit lensi ve yanal olarak süreklilik gösteren, 10 metre kalınlığında örgü tipi kuvars-sülfit damarları şeklindedir. Pirit ve kalkopirit dışında bornit, kovellin ve sfalerit ikincil sülfit fazlarıdır. Cevherleşmedeki sülfürün kaynağı MS izotop analizi sonucunda magmatik olarak belirlenmiştir. Bir dizi jeokimyasal analiz sonucunda bazaltik anakayanın dalma-batma ile ilişkili bir tektonik ortamda oluştuğu ve cevherleşmenin geç evreli, düşük sıcaklıktı bir hidrotermal aktivite tarafından izlenen tahmini olarak orta sıcaklıktı bir hidrotermal evre sonucunda gerçekleştiği belirlenmiştir. Arazi, petrografi ve jeokimya çalışmalarının ışığında viKaraali Fe-Cu cevherleşmelerinin Kıbrıs ve Küre'deki masif sülfit yataklarıyla oluşumsal açıdan ilişkili olduğu ve“Kıbrıs-tipi”bir yatak olarak sınıflandırılabileceği ortaya konmuştur. Anahtar Kelimeler : Ankara melanjı, Karaali, ofiyolit, massif sülfit, Kıbrıs-tipi. vii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENESIS OF THE KARAALİ (ANKARA, TURKEY) Fe-Cu SULFIDE MINERALIZATION İMER, Ali M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. A. Pırıl ÖNEN Co-Supervisor : Dr. Steven K. Mittwede January 2006, 157 pages With the closure of Neo-Tethys in the Early Tertiary, oceanic crustal material was accreted along the Izmir-Ankara-Erzincan Suture Zone. The Ankara melange developed within this suture zone and contains Cretaceous ophiolitic fragments, some of which host significant Fe-Cu sulfide mineralization. Such mineralization is observed as massive to disseminated pyrite-chalcopyrite hosted by pillow to massive basalts in a dismembered and tectonically imbricated ophiolite block near Karaali, Ankara. Basaltic host rocks lack most of their primary mineral assemblages and textural relationships. As a consequence of greenschist-facies metamorphism and hydrothermal alteration, the basalts were strongly albitized and propylitized prior to late-stage argillic alteration, which is proximal to the main mineralized zone. Sulfide mineralization occurs in a massive sulfide lens and laterally extensive, 10-meter-thick zone of anastomosing quartz-sulfide veins. Other than pyrite and chalcopyrite, bornite, covellite and sphalerite also occur as minor sulfide phases, and the source of sulfur is determined to have been magmatic on the basis of MS isotope analyses. A series of geochemical analyses suggest that the basaltic host rocks formed within a subduction-related tectonic setting, and the mineralization is thought to have formed during a medium- temperature hydrothermal event which was followed by another later period of low-temperature hydrothermal activity. Field, petrographical and geochemical IVevidence show that the Karaali Fe-Cu mineralization is genetically correlative with the Cyprus and Küre massive sulfide deposits, and may be classified as a“Cyprus-type”massive sulfide deposit.