In comparison of tuple and attribute timestamping in an object relational database environment
Nesne ilişkisel veri tabanı ortamında zamansallaştırılmış sıra ve öznitelik yöntemlerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 202611
  2. Yazar: UYGAR MANDUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADİL ALPKOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Zamansal veritabanı, zamansal ilikisel veri modeli, zamansallatırılmı sıra yöntemi, zamansallatırılmı öznitelik yöntemi, Temporal database, temporal relational data model, tuple timestampingmethod, attribute timestamping method
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalımasında hem zamansal veritabanları hakkında genel bilgi verilmihem de zamansal ilikisel veri modeli içersinde kullanılan zamansallatırılmı sıra veöznitelik yöntemleri uygulanmı ve karılatırılmıtır. Her iki yöntem de DB2veritabanı yönetim sistemi üzerinde gerçekletirilmitir. Gerçek hayata uygun ekildebir test senaryosu belirlenmi ve sonuçları deerlendirilmitir. Elde edilen sonuçlaragöre, bu yöntemlerden hangisinin kullanılacaına karar verirken, verinin ne sıklıktatekrar ettiinin ve aldıı deerler kümesi geniliinin de önemli bir belirleyen olduutespit edilmitir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, general information about temporal database is given and, tuple andattribute timestamping methods that are used in temporal relational data model, areapplied, and compared. Both of these two methods are implemented on DB2database management system. The test scenario that is appropriate to real world isdesignated and, results of this testing are discussed. According to obtained results,when we determine which method must be used, it is detected that, what frequency isrepeat of data, and size of set of data range are also principal determiner.