Inventory management in a two-echolon supply chain
İki aşamalı bir tedarijk zincirinde envanter yönetimi
  1. Tez No: 202675
  2. Yazar: UMAY ZEYNEP UZUNOĞLU KOÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN CENGİZ ÇELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Base stock politikası, çok asamalı envanter sistemleri, tekrarlıoyunlar, stokastik oyunlar, Markov mükemmel dengesi, base stock policy, multi-echelon inventory systems, repeated game, stochastic game, Markov perfect equilibrium
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tedarikçiler ve endüstriyel müsteriler arasında giderek artan sinerji ile birlikte vemüsteriler geçmis zamana göre daha bilinçli olduklarından, tedarik zinciri envanteryönetimi günden güne önem kazanmaktadır.Bu çalısmada, iki asamalı tedarik zincirini olusturan firmalar için bagımsız ancakduragan olmayan talep durumunda, eldeki envanteri belli bir düzeye çıkaracakenvanter politikasının (base stock policy) incelenmesi hedeflenmistir. Çok periyotdurumunda seri bir sistem çalısılmıstır. Her periyot sonunda her asama belli bir eldetutma ve stoksuzluk maliyetine katlanmaktadır. Sistem merkezi ve merkezi olmayankarar yapısı altında incelenmistir. Merkezi olmayan karar yapısında iki tür oyunformüle edilmistir. )lki tekrarlı oyunlardır. Her periyotta tek periyotluk oyun oynanırve T periyotluk sınırlı planlama dönemi için bu tek periyotluk oyunlar T kez oynanır.Her tek periyotluk oyunun tek bir Nash dengesi vardır ancak tek periyotluk oyunlartekrar edildiginde, her periyotta farklı bir Nash dengesi bulunabilir. Bu da altoyuntanımını gerektirir. Geriye dogru çalısarak, tekrarlı oyun için altoyun mükemmeldengesi bulunabilir.Her kararın her periyotta bagımsız olarak verildigi durumun yanı sıra, geçmistekikararların verilecek kararları etkiledigi durum da düsünülmüstür. Bu stokastik oyunformulasyonunu gerektirir. Stokastik oyun için çözüm Markov mükemmel dengesiile bulunur.
Özet (Çeviri)
With the trend towards greater synergy between suppliers and customers, andsince the customers become more sophisticated recently, supply chain inventorymanagement has been gaining importance day by day.In this study, the base stock policy for the firms, which form a two-echelon supplychain in the presence of independent but non-stationary (time dependent) demandwill be discussed. A serial system in multi-period setting is studied. Each stage incurscertain holding cost and shortage cost at the end of each period. The system isexamined under both centralized and decentralized control scheme. In decentralizedframe, two different game formulations are considered. The first one is the repeatedgame. In each period a one-period game is played and for T-period finite horizon,these one-period games are played T times. Each one-period game has a unique Nashequilibrium, however when the one-period game is repeated, different equilibriumpoints may be obtained in each period. This fact derives the need for definingsubgames. By working backward, subgame perfect equilibrium for the repeatedgame can be obtained.First the case in which the decisions made independently in each period is studied,then the case in which the decisions made in the past has influence on currentdecisions is considered. This requires a stochastic game (Markovian game)formulation. The solution is found by Markov perfect equilibrium.