Designing a supply chain network for an automotive company
Bir otomotiv şirketi için tedarik zinciri ağı tasarımı
  1. Tez No: 202749
  2. Yazar: GAMZE ÖZTUZCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Veri Zarflama Analizi, Tam SayılıProgramlama, Analitik Hiyerarşi Süreci, Taşıma Problemi, Supply Chain Management, Data Envelopment Analysis, IntegerProgramming, Analytical Hierarchy Process, Transportation Problem
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Etkin bir tedarik zinciri ağı tasarımı, talep süreçlerini yerine getirmede önemlifonksiyonları yerine getiren tedarikçi, üretici ve dağıtıcıların seçilmesini içerir.Tedarik zinciri ağının etkin tasarım ve yönetimi, ürünlerin daha düşük maliyette,yüksek kalitede, daha fazla çeşitlilikte ve daha kısa tedarik süresinde üretilmesine veteslim edilmesine destek olmaktadır. Bu çalışmada, bir otomotiv şirketinin piyasayayakın zamanda çıkardığı ürünü için, çeşitli yaklaşımların biraraya getirilmesiyle birtedarik zinciri ağı tasarlanmıştır. Çalışma iki fazda gerçekleştirilmiştir: Talluri veBaker (2002)’in çalışmasına dayanan ilk faz, tedarikçi ve dağıtıcıların Veri ZarflamaAnalizi ve tam sayılı programlama modelinin kullanılarak seçilmesini içermektedir.İkinci fazda, seçilen tedarikçi ve dağıtıcıların öncelik sıralaması, Analitik HiyerarşiSüreci uygulanarak belirlenmiştir. Bu öncelik sıralamalarının ilgili taşımamodellerine entegre edilmesiyle de ham madde ve son ürünler için optimal miktar verota tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
An effective supply chain network design involves selecting suppliers,manufacturers and distributors, which all carry out various crucial functions in theorder fulfillment process. Effective design and management of supply chainnetworks (SCN) support to the production and delivery of products at low cost, highquality, high variety and short lead times. In this study, a SCN is designed for arecently introduced product of an automotive company by integrating variousapproaches. The study has been carried out in two phases: The first phase, which isbased on Talluri and Baker’s study (2002), involves selecting suppliers anddistributors by using Data Envelopment Analysis (DEA) and integer-programmingmodel. In the second phase, the priority ranking of selected suppliers and distributorsare determined by employing the Analytical Hierarchy Process. The optimalquantities and routing of raw materials and finished products are identified byintegrating these priority rankings to the relevant transportation models.