Alüminyum alaşımı ve pirinç levhaların sürtünme karıştırma kaynağı yöntemiyle bindirme kaynağı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Overlap-joining of aluminum alloy and brass plates by friction stir welding and investigations on their mechanical properties
  1. Tez No: 202776
  2. Yazar: DENİZ MALTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜREL ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Al-alasımları, pirinç, bindirme kaynagı, sürtünme karıstırma kaynagı, kaynak performansı, Al-alloys, brass, overlap welding, friction stir welding, welding performance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalısmanın amacı, 3 mm kalınlıgındaki Al-alasımı ve pirinç (70Cu-30Zn) levhaların sürtünme karıstırma kaynagı ile bindirme kaynagı yapılabilirligini arastırmaktır. Al-alasımı levhaların bindirme sürtünme karıstırma kaynagında 1.3207 malzeme numaralı %10 Co içeren yüksek hız çeliginden imal edilmis batıcı uç kullanılırken, daha yüksek ergime derecesine sahip pirinç levhaların kaynagında 1.2365 malzeme numaralı X32CrMo3 3 sıcak is çeliginden imal edilmis batıcı uç kullanılmıstır. Tüm levhaların sürtünme karıstırma kaynagı islemi dik freze tezgahı kullanılarak yapılmıstır. Bu çalısmada kullanılan kaynak sistemi gelistirilmeye ve otomasyona çok uygundur. Elde edilen sonuçlar, Al-alasımı ve pirinç levhaların uygun malzemeden imal edilmis batıcı uç kullanılarak sürtünme karıstırma kaynagı ile bindirme kaynagı yapılabildigini göstermistir. Elde edilen kaynak kaliteleri yüzey oksit tabakasının giderilmesi ile daha da gelistirilebilir. 2006, 31 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine friction stir weldability of 3 mm thick Al5754 (AlMg3) alloy and brass (70Cu-30Zn) plates in the overlapping configuration. While a welding tool made of high speed steel (material number being 1.3207) was used in the joining of Al-alloy plates, a welding tool made of hot working steel X32CrMo3 3 (material number being 1.2364) was employed in the welding of brass plates. Friction stir welding of these plates was conducted using a vertical-spindle type milling machine. The welding system used in this study can be developed further and is very convenient for automation. The findings of the present work indicate that using the present welding system both plates were successfully friction stir welded in the overlapping configuration provided that a suitable stirring tool was employed. The joint quality obtained in this study will further be improved by removing the surface oxide layers on the mating surfaces prior to welding. 2006, 31 pages