Kuzey Doğu Akdeniz'den avlanan ziber (Epinephelus costae staindahner, 1878)'in gnathiid parazit varlığı yönünden incelenmesi
An investigation on parasitic gnathiid isopod from the Northeast Mediterranean sea on goldblotch grouper (Epinephelus costae staindahner, 1878)
- Tez No: 202783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCÜMENT GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Epinephelus costae, Gnathia sp, Ektoparazit, nfestasyon, skenderun Körfezi, Epinephelus costae, Gnathia sp, Ectoparasite, Infestation, Iskenderun Bay
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalısma skenderun Körfezi (Kuzey Dogu Akdeniz 36°36N?36°07E, 35°52N?36°25E)'ndeki ziber (Epinephelus costae)'lerin gnathiid isopod praniza larvası ile infeste olduklarını gösteren ilk kayıt niteligindedir. Balık örnekleri Mayıs 2006-Nisan 2007 tarihleri arasında skenderun Körfezi'nden aylık olarak 12 ay boyunca (Nt= 331, CAt ± SD (aralık)= 392,92 ± 72,76 g (169?927 g), TBt ± SD (aralık)= 30,85 ± 3,88 cm (17 ? 48.3 cm)) elde edilmistir. Gnathia sp. agız boslugu epitelinden ve solungaç kemerlerinin iç kısmından (solungaç dikenleri) elde edilmistir. Parazitli (infeste) balık örneklerinin aylık degerleri (Np= 109, CAp ± SD (aralık)= 349,25 ± 182,79 g (169 ? 853 g), TBt ± SD (aralık)= 26,05 ± 12,68 cm (18,2 ? 45,0 cm)), parazitlenme oranları (ortalama parazitlenme oranı, P= 28.12% (aralık) (0 - 60)) ile parazitin bir balıkta bulunma sıklıgı (MI ± SD= 23,69 ± 14,78 (aralık) (4 - 82)), toplam boy (TB) ve canlı agırlık (CA) iliskisi lee parazitli/parazitsiz balıkların oranları hesaplanmıstır. Bu çalısma ile gnathiid parazit varlıgına ve yüksek infestasyon yogunluguna karsın, ziberlerin büyüme ve genel saglık kosullarına belirgin bir etkisinin olmadıgı ileri sürülmüstür. 2007, 47 sayfa
Özet (Çeviri)
This is first study of gnathiid isopod praniza larvae infestating Goldblotch grouper, (Epinephelus costae Staindahner, 1878) in the northeast Mediterranean Sea (36°36N?36°07E, 35°52N?36°25E) in Iskenderun Bay. Fish were sampled monthly from Iskenderun Bay for 12 months period from 2006 May to 2007 April (Nt = 331, Wt ± SD (range) = 392.92 ± 72.76 g (169 ? 927 g), TLt ± SD (range) = 30.85 ± 3.88 cm (17 ? 48.3 cm)). Gnathia sp. were only extracted from the epithelium of the buccal cavity and internal side of the gills arch. The monthly patterns in infested fish samples (Np = 109, Wp ± SD (range) = 349.25 ± 182.79 g (169 ? 853 g), TLt ± SD (range) = 26.05 ± 12.68 cm (18.2 ? 45.0 cm)] infestation rates (mean prevalence, P= 28.12% (0 - 60) and mean intensity (MI ± SD= 23.69 ± 14.78 (4 - 82)), the relationship between length?weight and infested/non-infested fish were calculated. Although the gnathiid parasite high intensities were observed in fish, there was no significant effect on the growth and general health condition of infested fish. 2007, 47 pages