Mannan-oligosakkarit kullanımının sazan (Cyprinus carpio) yavrularının büyüme, karaciğer ve barsak histolojisine etkisi
Effects of dietary mannan-oligosaccaharide (MOS) on growth, intestine and liver histology of the common carp (Cyprinus carpio)
  1. Tez No: 202784
  2. Yazar: HÜLYA ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. AYÇE GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Cyprinus carpio, prebiyotik, mannan-oligosakkarit, MOS, büyüme performansı, histoloji, Büyüme, Histopatoloji, Mannanoligosakkarit, Cyprinus carpio, prebiotic, mannan-oligosaccharide, MOS, growth performance, histology, Growth, Histopathology, Mannanoligosaccharide
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Yapılan çalısmada, mannan-oligosakkarit'in (MOS) farklı oranlarda yeme ilavesinin sazan yavrularının büyümesi, vücut kompozisyonu, karaciger ve barsak histolojisine olan etkisi arastırılmıstır. Denemede sadece alabalık yavru yemiyle beslenen kontrol grubu ile bu yeme ? 1,5, 3,0 ve 4,5 oranında MOS ilave edilmis yemle beslenen grup olmak üzere dört adet deneme grubu olusturulmustur. Gruplardaki balıkların baslangıç canlı agırlık ortalamaları sırasıyla 4,470±0,650 g, 4,466±0,652 g, 4,523±0,627 g ve 4,605±0,709 g olarak ölçülmüstür. Çalısmada 80x40x40 cm boyutlarında ve 100 L hacimli, 12 adet cam akvaryum kullanılmıs ve her bir akvaryuma 20'ser adet aynalı sazan (Cyprinus carpio) yavrusu yerlestirilmistir. Deneme tesadüf parselleri deneme planına göre 3 tekerrürlü olarak kurulmustur. Deneme sonunda, MOS'un sazanların büyüme parametreleri (canlı agırlık ortalaması, canlı agırlık kazancı, günlük canlı agırlık kazancı, spesifik büyüme oranı), yem degerlendirme oranı ve protein etkinlik oranına olan etkisi incelendiginde; yeme ? 1,5 oranında MOS eklenen grupta genel olarak daha iyi sonuçlar elde edilmis, ancak bu sonuçların kontrol grubundan farklı olmadıgı (p>0,05) tespit edilmistir. Tüm vücut besin madde bilesenleri açısından da gruplar arasında farklılıkların önemli olmadıgı (p>0,05) gözlenmistir. Yeme farklı oranlarda eklenen MOS'un sazanlarda karaciger ve barsak histolojisine etkisi incelendiginde; balıklarda herhangi bir olumsuz etkiye sebep olmadıgı ve gruplar arasında önemli farklılık yaratmadıgı saptanmıstır. 2007, 40 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study was investigated on the effects of dietary mannan-oligosaccharide (MOS) on growth, body composition, intestine and liver histology of common carp (Cyprinus carpio). Experimental diets were prepared only commercial trout diet control group and by supplementation of 1.5, 3.0, and 4.5 g ? MOS. Groups of fish (initial live weight means) were respectively measured 4.70±0,650 g, 4.466±0,652 g, 4.523±0,627 g and 4.605±0,709 g. In the trial were used 12 aquariums (80x40x40 cm dimensions and 100 L volumes), and 20 common carp (Cyprinus carpio) were stocked into each aquarium. In the experiment was established randomly assigned to triplicate groups. At the end of the trial, while enhance growth parameters (live weight mean, live weight gains, daily live weight gains, specific growth rate), feed conversion rate and protein efficiency rate was generally observed in fish fed the diets supplemented with 1.5 ? MOS, there were no significant differences between control group (P>0.05). Body composition parameters of all treatment groups did not changed (P>0.05). Different levels of dietary MOS had not any detrimental effects on liver tissue, on intestine and there were no significant differences between other groups (P>0.05). 2007, 40 pages