Selenyum metalinin farklı ışık şiddetlerinde Spirulina platensis (Cyanophyta)'in gelişimine etkisi
The effect of selenium accumulation of Spirulina platensis (Cyanophyta) growth on different light densities
- Tez No: 202782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BAHAR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Spirulina platensis, Selenyum, Metal alımı, Büyüme, Biyomas, Spirulina platensis, Selenium, Metal uptake, Growth, Biomass
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Mavi-yeşil alglerden Spirulina platensis zengin protein ve mineral içeriğinden dolayı çok eski zamanlardan beri sağlıklı besin kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; anti-oksidant, yaşlanmayı geciktiren ve savunma mekanizmasının güçlenmesinde etkili olan bu algin farklı ışık şiddetlerinde büyüme parametrelerinin takibi ve organik selenyumca zenginleştirilmesidir. Çalışmada S. platensis'in 5 farklı başlangıç pH (4, 5, 6, 7 ve 9)'ındaki kültür ortamlarına Selenyum (600 mg L-1) eklenerek denemeler başlatılmış, iki farklı ışık şiddetinde (1500-3000 lux), 0.04, 0.13, 0.25, 0.5 ve daha sonra hergün örnek alınarak 14 gün süreyle yaş (g/L) ve % kuru ağırlık, filament sayısı (filament/ml), büyüme hızı (bölünme/gün), klorofil-a miktarı (?g/L), pH değişimleri ve Se metali birikimleri (mg/g) takip edilmiştir. Büyümenin; algin metal alım özelliğine, farklı ışık şiddetine ve başlangıç pH değerlerine bağlı olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar 600 mg L-1 Se içeren ortamlarda 0.13 günlük sürenin birikim için uygun olduğunu göstermektedir. 1500 lux ışık şiddetinde bu sürede başlangıç pH değeri 4 olan ortamda en yüksek Se birikimi (263 ?g/g yaş ağırlık) gözlenirken, yüksek ışık şiddetinde ise en yüksek birikim (243 ?g/g yaş ağırlık) için başlangıç pH değeri 5'dir. 2007, 49 sayfa
Özet (Çeviri)
Spirulina, a blue green microalga, has been used as a source of health foods since ancient times for its high protein and nutritional components. The aim of the present study was to culture high-value Spirulina platensis rich in organic selenium, which have been proved to have stronger ability for anti-oxidation, anti-aging, resistance to enhancement of immunity than ordinary S. platensis. Assays with two different light density: 1500-3000 lux ; five different initial pH: 4, 5, 6, 7, and 9; with 600 mg L-1 Selenium concentration; and eighteen different inocula ages: 0.04, 0.13, 0.25, 0.5 days, and daily up to 14th days were conducted. During the experiments wet weight (g/L), % dry weight, flament number (flament/ml), growth rate (fission/day), chl-a amounts (?g/L), pH variation and Se accumulations (mg/g) of the wet weight were determined. It has been shown that growth affected the metal adsorption properties of microalgae, light densities and culture initial pH. The results showed that the best inoculum age was 0.13 day with 600 mg L-1 Selenium concentration. Under the 1500 lux light density, the best Se bioaccumulation of algal cells (243 ?g/g wet w.) was initial pH 5 condition at 0.13 day, whereas the optimum initial pH for the maximum Se accumulation of algal cells (263 ?g/g wet w.) on the high light density was 4. 2007, 49 pages