Gaz atomizasyonu ile metal tozu üretiminde, nozul geometrisinin toz boyutuna etkisinin araştırılması
Investigation of nozzle geometry on the particle size for powder production by gas atomisation
- Tez No: 202793
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaz atomizasyon, metal tozu, nozul geometrisi, Gas Atomisation, metal powder, nozzle geometry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalısmada, gaz atomizasyonu ile metal tozu üretiminde nozul geometrisinin toz tane boyutu ve özelliklerine etkisi arastırılmıstır. Toz üretim deneyleri Dumlupınar Gaz Atomizasyon Ünitesi'nde gerçeklestirilmistir. Birbirine çok yakın atomizasyon gaz basıncında, farklı nozullar kullanılarak yapılan deneylerde, nozul geometrisi ve metal akıs borusu çıkıntı mesafesi değisiminin toz tane büyüklüğü ve dağılımı ile morfolojilerine olan etkileri arastırılmıstır. Toz tane boyutu ve dağılımı, lazer ısın yöntemi ile, toz sekil ve morfolojileri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmistir. Atomizasyon gazı olarak azot, malzeme olarak kalay kullanılarak yapılan deneylerde Gaz/Metal kütlesel debi oranının artmasıyla toz boyutunun küçüldüğü tespit edilmistir. Aynı gaz çıkıs alanında metal akıs borusu çıkıntı mesafesinin artmasıyla toz tane boyutunun küçüldüğü gözlemlenmistir. En küçük tozlar 10 mm metal akıs borusu çıkıntı mesafesinde 12,05 ?m boyutunda elde edilmistir. Aynı metal akıs borusu çıkıntı mesafesinde nozul uç geometrisindeki değisikliğin toz boyutunu önemli ölçüde etkilemediği görülmüstür. 5 mm çıkıntı mesafesinde iki farklı nozul geometrisi ile elde edilen kalay tozlarının ortalama tane büyüklükleri 14,11 ?m ve 14,26 ?m olarak ölçülmüstür. Üretimi gerçeklestirilen tozların çoğunluğunun küresel sekilde ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olduğu tespit edilmistir. ?nce tozların daha iri tozlar üzerinde az miktarda uydulasma olusturdukları ve iri tozlarda hücresel yapılar gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the nozzle geometry for powder production by gas atomisation was investigated. Powder production was carried out at the Dumlupınar Gas Atomisation unit. Different nozzle tip geometry and protrusion lengths were used for the investigation of particle size and powder morphology. Powder particle size was measured by using laser particle sizer, powder morphology was determined by using SEM. Nitrogen was used as the atomisation gas for the tin powder production. As the Gas/Metal mass flow ratio was increased the powder particle size was reduced. The higher protrusion length of the nozzle decreased the powder size. The smallest powder size of 12.05 microns was obtained with 10 mm protrusion length. The tip geometry at the same protruion length has no significant effect for the powder size. For the 5 mm protrusion length the two different tip geometry produced the powder size of 14,11 and 14,26 microns. Produced powders are mostly spherical and have smooth surfaces. A few satellite formation and cellular surface structure at the big powder surfaces were observed.