Astrofizikteki nükleer reaksiyonların tesir kesiti hesaplamaları
Cross section calculations of nuclear reactions in astrophysics
- Tez No: 202805
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LATİFE ŞAHİN YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Big Bang, DWBA, Tesir Kesiti, Big Bang, DWBA, Cross Section
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Big Bang evrenin yaklaşık 14 milyar yıldır genişlediğini kabul eden kozmolojik bir modeldir. Bu model hafif çekirdeklerin, erken evren modelinde Big Bang çekirdek birleşimiyle, daha ağır elementlerin ise yıldızlarda, süpernovalarda ve novalarda gerçekleşen nükleer reaksiyonlar ile oluştuğunu kabul eder. Bu çalışmada nükleer astrofizikte çok önemli olan transfer reaksiyonları DWBA modelleri ile incelenmiştir. Yıldızlarda ve nova patlamalarında meydana gelen çekirdeklerin transfer reaksiyonlarının tesir kesitleri farklı potansiyel değerleri için elde edilmiştir. Tesir kesitlerinin kod içinde tanımlanan potansiyele çok sıkı bir şekilde bağlı olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan hesaplamaların sonuçları deneysel veriler ile uyum içerisindedir.
Özet (Çeviri)
Big Bang is a cosmological model in which the universe is expanding around for 14 billion years. This model predicts that the light nuclei are created in early universe by Big Bang nucleosynthesis. This model also accept that the heavier elements are produced by stellar nucleosynthesis, explosive nucleosynthesis. In this work, transfer reactions which are very important in nuclear astrophysics are analysized by DWBA models. The cross sections of the transfer reactions of nuclei produced in stars and a nova explosions were determined for different potential values. It is observed that the cross sections have significantly changed by depending on potential values. The results of calculations are compatible with experimental data.