Veri zarflama analizi ve bankacılık sektöründe bir uygulama
Data envelopment analysis and an application in banking sector
  1. Tez No: 202806
  2. Yazar: GÖZDE ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA BEHDİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Data Envelopment Analysis, Efficiency, Banking Sector
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezde; öncelikle Veri Zarflama Analizi yöntemi tanıtılmış, en yaygın kullanılan CCR ve BCC modelleri ve yöntemin uygulama aşamaları açıklanmıştır. VZA uygulaması, Türkiye'de 1999?2005 yılları arasında sürekli olarak faaliyet gösteren 29 adet ticaret bankasının verileriyle yapılmıştır. Modellerin çözüm aşamasında ise VZA özel yazılımlarından biri olan DEA Solver (Data Envelopment Analysis Solver) kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, Türk Bankacılık Sektöründe 1999-2005 yılları arasında faaliyet gösteren tüm ticaret bankaları için ortalama etkinlik yüzdesi 43,3 olarak bulunmuş ve ortalama etkinlik yüzdesi en yüksek olan banka grubu yabancı sermayeli bankalar olarak belirlenmiştir. 2005 yılında CCR modeline göre 9 adet ticaret bankası etkin bulunurken, BCC modeline göre ise 19 adet ticaret bankası etkin olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, firstly, DEA is introduced; then, CCR and BCC Models that are widely used and application steps of these models are explained. DEA application is made by using datas of trade banks which has been active in between 1999-2005 in Turkey. In the soluation phase of the models, DEA Solver which is a special standart programme for DEA Method is used. As a result of the study, avarage efficiently percentage(1999-2005) of trade banks is found 43.3 percent in Turkey and it is determined foreign capital banks which is most efficient groups. In 2005, 9 of trade banks are found efficient for CCR Model, and 19 of trade banks are determined efficient for BCC Model.