Emet-Hisarcık Bor Madeni havzasındaki suların incelenmesi
The analysis of the water in Emet-Hisarcık Boron Mine basin
- Tez No: 202804
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bor, ICP-OES, Boron, water, ICP - OES
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Türkiye'deki zengin bor madeni bölgelerindeki (Kütahya-Emet-Hisarcık) sularda bor ve ağır metal kirliliği araştırılmıştır. İnsan ve çevre sağlığını tehdit edebilecek ağır metal (Fe, Mn, Cu, Ni, Cr, Co, Pb, Zn, Al) konsantrasyonları saptanmamıştır. Ancak kabul edilebilir değerlerin üzerinde bor konsantrasyonları tespit edilmiştir. Emet-Hisarcık Bor Madeni havzasındaki kaynaklardan alınan suyun uzun süreli kullanımı kronik bor toksikliği açısından çok önemlidir. Bu çalışmada sulardaki bor ve ağır metal konsantrasyonları ICP-OES spektrometresi kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Boron and heavy metal pollution in water in rich boron areas in Turkey ( Kütahya -Emet - Hisarcık) has been investigated. Heavy metal (Fe, Mn, Cu, Ni, Cr, Co, Pb, Zn, Al) concentrations that threaten human and environment health haven't been found. But boron concentrations have been determined to be over acceptable levels. Long term use of the water taken from the sources from Emet - Hisarcık boron mine basin is very important for chronic boron toxic. In this study, boron and heavy metal concentrations in water have been investigated with ICP - OES spectrometer.