Lamine edilmiş ahşap malzemeye deniz suyunun etkisi
The effect of sea water to laminated wooden material
  1. Tez No: 202807
  2. Yazar: OSMAN PERÇİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: bending resistance, bonding resistance, lamination, wooden material, pressure resistance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalısmada; koruyucu olarak Wolmanit-CB, Korasit KS ve su itici olarak Protim 230 WR emprenye maddeleri kullanılmıstır. Tüm örnekler bir yıl süreyle deniz suyuna maruz bırakılmıstır. Epoxy ve poliüretan (PU) tutkalları kullanılarak, lamine edilmis karaçam, kestane ve larex örneklerinde mekanik deneyler yapılmıstır. Ayrıca fiziksel özelliklerde meydana gelen degisimlerde gözlemlenmistir. Sonuç olarak liflere paralel egilme direncinde, yapısma direncinde ve basınç dirençlerin hepsinde önemli degisikler görülmüstür. Bu çalısmanın sonunda üç emprenye maddesinin de agaç malzemeyi yeteri kadar korudugu görülmüstür. Anahtar kelime: agaç malzeme, basınç direnci, egilme direnci, laminasyon, yapısma direnci
Özet (Çeviri)
n this study is used Wolmanith-CB and Karosit KS for as a preservative and Protim WR 230 for as a water repelling. Duration of exposure of all specimens sea water was one year. At the wooden materials Austrian pine, Castanea sativa, Larix decudia with Epoxy and Polyurethane adhesives are done mechanical experiments. Moreover physical properties are determined. According to the result of compession test vertical to grain, bonding and bending tests, there was significantly change all mechanical tests. At the end of this study are seen three of the preservation metarials supply enough protection.