Açık hava koşullarının ahşap malzemenin özelliklerine etkisi
The effect of open air conditions on the properties of wooden material
  1. Tez No: 202808
  2. Yazar: MUSTAFA ORDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Wood, bending resistance, pressure resistance, bonding resistance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalısmada; koruyucu olarak Tanalith- C (CCA) ve su itici olarak ta Protim 230WR Emprenye maddeleri kullanılmıstır. Poliüretan ve Polivinilasetat tutkalları kullanılarak, Lamine edilmis sarıçam ile Lamine edilmemis kayın ve karaçam örneklerinde mekanik deneyler yapılmıstır. Ayrıca fiziksel özelliklerde meydana gelen degisimlerde gözlemlenmistir. Lamine edilmis sarıçam örneklerinde PVA (Polivinilasetat) tutkalının kullanımının uygun olmadıgı görülmüstür. Bunun yerine mekanik özelliklere olumlu etki yapan Poliüretan tutkalı tercihen kullanılmalıdır. Emprenyeli tüm örneklerde mekanik degerlerde önemli bir degisim olmazken emprenyesiz örneklerde yüksek oranlarda kayıpların meydana geldigi görülmüstür. Bu çalısma sonucunda her iki emprenye maddesinin de yeterli koruma sagladıgı tespit edilmistir. Anahtar kelime: Ahsap, egilme direnci, basınç direnci, yapısma direnci.
Özet (Çeviri)
In this study, is used Tanalith-C (CCA) for as a protecting and protim 230WR for as a water repelling. By using polyuretan and polivinalacetat (PVA) glues, some mechanic experiments are done with the specimens of laminated Scots pine (Pinus sylvestris L.) with solid wood of beech and austrian pine (pinus nigra). In addition the differences is observated at physical properties. At the specimens of laminated Scots pine (Pinus sylvestris L.) the usage of polivinalacetat (PVA) glue is not seen appropriate. Instead of this polyuretan glue which give positive effect to the mechanic properties, should be used. There is not important mechanical changing at the all specimens of impregnated , but at the specimens of unimpregnated are seen a significant strenght loss. At the end of this study are seen both of the preservation metarials supply sufficient protection.