Kaolinitik ve illitik seramik killerinin farklı sıcaklıklarda mineralojik yapılarının, plastikliklerinin ve fiziksel özelliklerinin değişimi
Change of mineralogical structure, plasticity and physical properties of ceramic clays caolinitic and illitic at different temperatures
- Tez No: 202818
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİ UZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Seramik Mühendisliği, Engineering Sciences, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: DTA, Düsük Sıcaklık, llitik, Kaolinit, Plastiklik, Tane Boyut Dağılımı, XRD, DTA, Low Temperature, Illite, Kaolin, Plasticity, Grading, XRD
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Seramik üretiminde kullanılan hammaddelerin her birinin bünyeye farklı etkileri vardır. Feldispatlar sinterlesmeyi, dolomit-kuvars kumu iskelet ve gözenekliliği sağlarken, kil mineralleri plastik özellikleri nedeniyle sekillendirmeyi sağlamaktadır. Killeri olusturan minerallerin seramik ürünlerin üretim asamasında reolojik özelliklere ve pisirme davranıslarına etkileri farklıdır. Bu çalısmada kaolinit ve illit minerallerinden olusan killer ham ve farklı sıcaklıklarda pisirilerek plastikliğin ve fiziko mekaniksel özelliklerin değisimi incelenmistir. Seramik ürünlerin üretiminde kullanılan kaolinit, mika minerali, illit, muskovit, kuvars, montmorillonit içeren bes farklı kil örneği kullanılmıstır. Kil örneklerinin ham olarak plastiklik, termal analiz ve fiziko-mekaniksel özellikleri, farklı sıcaklıklarda pisirilen örneklerin ise plastiklik, fiziko-mekaniksel özellikleri ile mineralojik gelisimi incelenmistir. Elde edilen sonuçlara göre kaolinitik killerin plastik özelliğinin olmadığı, kaolinit ile birlikte illit mineralinin varlığının kilin plastik özellik göstermesine neden olduğu görülmüstür. Kaolinit içeriği yüksek illit içeriği az olan killerin plastik özelliğini kurumayla kaybettikleri, illit içeriği yüksek kaolinitik killerin ise yüksek sıcaklıkla yapı sularının bünyeden uzaklasması ile plastikliklerini kaybettikleri görülmüstür. Killerin seramiksel özelliklerinin ham ve farklı sıcaklıklarda gösterdiği değisimin yapıda bulunan minerallere göre farklılık gösterdiği tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Every raw material used in ceramic production has different effects on the structure of the product. Feldspar, for instance, enables sintering, while dolomite-quartz yields skeleton and porosity and clay minerals provides handling thanks to their plasticity. The minerals that compose the clay have different impact on the rheological properties and firing behaviours of ceramic products during the production stage. In this study, the change in the plasticity and physical-mechanical characteristics of clays composed of kaolin and illite was analysed by firing them raw and at various temperatures. During the production of the ceramic products, five different clay samples containing kaolin, mica mineral, illite, muscovite, quartz and montmorillonite were used. Plasticity, thermal and physical-mechanical characteristics of raw clay samples and plasticity, mineralogical development and physical-mechanical characteristics of those fired at various temperatures were analysed. According to the results, it was seen that kaolin clays don?t have plasticity characteristics and that the existence of kaolin with illite mineral cause the clay to show plasticity character. It was also noted that clays with lower illite content and higher kaolin content lose their plasticity characteristics by drying, while kaolin clays with higher illite content lose their plasticity characteristics when their structural water is lost at higher temperatures. It was concluded that the change ceramic properties of clays undergo raw and at different temperatures varies depending on their mineral content.