Endüstriyel kesme yöntemlirinin Ç1030 ve SS 304 çeliklerinin kesme özellikleri ve mikro yapısı üzerine etkileri
Cutting features of steel of industrial cutting methods Ç1030 and SS 304 their effects on micro structure
- Tez No: 202819
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURULLAH KIRATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cutting Features, Industrial Cutting Methods, Micro Structure
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yeni ve alternatif üretim yöntemleri olarak gündeme gelen endüstriyel kesme yöntemleri ile kesme, endüstriyel amaçlı malzemelerdeki gelismelere paralellik gösterecek sekilde, islenilmesi güç malzemelerin islenilmesinde etkili yöntemler olarak kullanılmaktadırlar. Kesme yöntemlerindeki isleme kalitesi genel olarak; malzeme özelliklerindeki degisim ve elde edilen yüzey özellikleri ile karakterize edilmektedir. Bu nedenle, bu çalısmada, endüstride yaygın olarak kullanılan Ç1030 ve SS 304 malzemelerinin endüstriyel kesme yöntemleri ile kesilmesinden elde edilen yüzey özellikleri ve kesilen bu malzemelerde metalurjik özelliklerde meydana gelen degisimlerin degerlendirilmesi hedeflenmistir. SS 304 ve Ç1030 malzemelerinden hazırlanan 5 ve 10 mm kalınlıgındaki numuneler, yüksek-orta-düsük kesim hızı olarak, Lazer, Su Jeti, Tel Erozyon, Plazma ve Oksijen ile kesme yöntemleri kullanılarak üç degisik kesim hızında kesilmis ve elde edilen yüzeylerin, yüzey pürüzlülük degisimleri degerlendirilmistir. Ayrıca, aynı malzemelerin Lazer, Su Jeti, Tel Erozyon, Oksijen ve Plazmayla kesme yöntemleri ile kesilmesinden elde edilen yüzeylerin mikro yapı görüntüleri üzerinden malzemelerin metalurjik özelliklerindeki degisimi ve kesilen yüzeyden itibaren kesme derinligine baglı olarak sertlik degisimleri (HV) incelenerek degerlendirilmistir. Endüstriyel kesme yöntemleri ile kesilerek elde edilen yüzeylerin yüzey pürüzlülük degerleri incelendiginde; çok hassas isleme toleransına sahip olan Tel Erozyon yöntemi, diger yöntemlere göre en az yüzey pürüzlülük degerine sahip yöntem olarak dikkat çekmektedir. Endüstriyel kesme yöntemleri ile kesilerek elde edilen numunelerin kesilen bölgedeki mikro yapı görüntüleri ve mikro sertlik degisimleri incelendiginde ise; en verimli kesme yönteminin, kesilen yüzeyde ısıdan etkilenen bir bölge olmamasından dolayı Su Jeti yöntemi oldugu tespit edilmistir. Anahtar Kelimeler : Endüstriyel Kesme Yöntemleri, Kesme Özellikleri, Mikro Yapı.
Özet (Çeviri)
Chopping with industrial cutting methods which come up to agenda as new and alternative production methods are used as effective methods in manipulation materials that are hard to process in parallel with the development of industrially designed materials. Generally, manipulation quality of cutting methods are characterised with the change on features of materials and gained surface features. Thus, in this study, it is aimed to evaluate the surface features of widely-industrial Ç1030 and SS 304 materials that have been gained by using the most industrial cutting methods and arising metallurgical changes in those cut materials. Made of SS 304 and Ç1030 materials, examples with a thickness of 5 and 10 mm have been cut at three different cutting speeds as high, medium, low by using cutting methods of Laser, Water Jet, Wire Erosion, Plasma and Oxygen and changes of surface roughness of those gained surfaces have been evaluated. Besides, changes in metallurgic features and hardness variations (HV) of the same materials manipulated by using the methods of Laser, Water Jet, Wire Erosion, Plasma and Oxygen have been evaluated in relation with cutting depth as from the cut surface over micro structural display. When the gained roughness value of surfaces are analysed, Wire Erosion method which has a very sensitive manipulation tolerance, draws attention as being the method having the least roughness value of surfaces in comparison with the other methods. Method of Water Jet is confirmed to be the most efficient cutting method due to not having any cut surface affected by heat when micro structural displays and variations of micro hardness are analysed within the manipulated surface of examples that have been cut with industrial methods.