Seramik pigmentler
Ceramic pigments
- Tez No: 202817
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİ UZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Seramik Mühendisliği, Engineering Sciences, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ergitici, geçis elementleri, karo, kiremit, pigmentler, Colors, Flaxes, Pigments, Transformation Elements, Wall Tile, Wile
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalısmada renk olusumunu sağlayan geçis elementlerinden (Cu, Fe, Co, Mn ve Cr) bazılarını içeren oksitler ve cevherlerin ayrı ayrı uçucu kül, perlit, korund, cam kırığı ve killerle karıstırılarak seramik sektöründe kullanılan pigmentlerin genel kristal yapılarından olan spinel, hematit ve korund yapılara benzer sekilde olusturulması amaçlanmıstır. Kalsinasyonla pigment üretim yöntemi kullanılarak hazırlanan numuneler beyaz pisen (karo) ve kırmızı pisen (kiremit) ürünler üzerinde isletme bazlı olarak uygulandıktan sonra olusan renk ve yüzeydeki camsı yapının renk üzerindeki etkileri incelenmistir. Beyaz pisen ürünler üzerinde sağlanan renk olusumlarının kırmızı pisen ürünlerde de çalısmaları yapılmıs ve beyaz pisen ürünlerde daha belirgin renk olusumları gözlemlenmistir. Beyaz pisen ürünlerde sırlı ve sırsız uygulamalarda renkler arasında meydana gelen fark göz önünde bulundurularak kırmızı pisen ürünlerde yüzeyde camsı bir yapı olmadığı için kırmızı ürünün yüzeyine ve masse içerisine farklı ergiticiler kullanılarak camlastırılmaya çalısılmıstır. Sonuç olarak bu çalısmada renklendirici olarak kullanılan doğal hammaddeler ve oksitlerle yapılan uygulamalar farklı ürünlerde farklı özellikler göstermistir. ?sletme bazında düsünürsek ergiticilik ve renk olusumu birlikte kullanılırsa olumlu sonuçlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study spinel, hematite and corund structures which are general crystal structures of the pigments used in ceramic sector was intended; mixing the oxides and ores which contain some of the transformation elements (Cu, Fe, Co, Mn and Cr) that provide color formation with fly ash, perlite, corund, broken glass and clays one by one. The effects of glaze structure on the surface and color which consist after samples that are prepared using the pigment production with calcination applied on white fired (wile) and terracotta productions in factory conditions was examined. The color formation provided on white fired productions were also studied on terracotta productions and more evident color formations were observed on white fired productions. Thinking the difference consisted amoung the colors on with glazed and unglazed applications of white fired productions, terracotta productions were studied for glazing, using different flaxes for the surface of the terracotta productions and into the green body, because there isn?t any glazed surface of the terracotta productions. As a result in this study, applications with natural materials and oxides which were used for coloring showed different features on different productions. When we think according to the factory conditions if flaxing and color formation are used together they provides positive results.