CERN-LHC'deki deneylerde yüksek enerji fiziği modelleme çalışmaları
High energy physics simulation studies at CERN-LHC experiments
  1. Tez No: 202822
  2. Yazar: VOLKAN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE DURAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ATLAS Deneyi, ATLFAST, CompHEP, Demokratik Kütle Matrisi (DMM), Dördüncü SM Ailesi, LHC, PYTHIA, ATLAS Experiment, ATLFAST, CompHEP, Democratic Mass Matrix (DMM), Fourth SM Family, LHC, PYTHIA
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tezde Dördüncü Standart Model fermiyonlarından 4 u kuarkın üretimleri ve bozunumlarını elde etmek için yapılan modelleme çalışmaları sunulmaktadır. 14 TeV'lik kütle merkezi enerjisinde ve düşük luminositi 3×1031 cm?2 s?1 değerinde pp çarpışmasından 4 u 'ün tekli üretimleri CompHEP ile; çiftli üretimleri ise Monte Carlo olay üreteci programı olan PYTHIA ile sağlanmıştır. Bu tezdeki işlemler CERN-Linux4 işletim sisteminde fortran tabanlı program yazılarak elde edilmiştir. 4 u kuarkın çiftli üretimleri için Atlas dedektörünün hızlı dedektör modelleme programı olan ATLFAST kullanılmıştır. Pythia'da 320 GeV kütleli Dördüncü SM kuark ailesinden 4 u 'ün 4 4 pp ? u u , u ? bW + 4 , u ? gt 4 kanallarında sinyaller aranmış ve buradaki 4 u 'ün üretim kanalları için 1.8679X103 mb tesir kesit değeri elde edilmiştir. CompHEP ile 4 u 'ün tekli üretimleri için elde edilen sonuçlar pp ? u x ? bW + x 4 kanalıyla modellenirken kütle değerleri olarak 300-700 aralığı çalışılmıştır. pp ? u x ? bW + x 4 kanalı için kriter konulmadan elde edilen istatistiksel kesinlik değerleri 0.63 (0.14)'tür ki bu değerler 2200 (440) olay sayısına u4 m = 300 (700) GeV şeklinde karşılık gelir. Böylece 4 u 'ün hem tekli hem de çiftli üretimleri LHC'de bol miktarda üretilecektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, simulation studies of the production and decay modes of the 4 u quark of Fourth Standard Model Family are presented. Single production of 4 u , in which produced from pp collision with 14 TeV center of mass energy and low luminosity condition 3×1031 cm?2 s?1 , is obtained by using compHEP and pair production of 4 u is studied by using Monte Carlo event generator program, PYTHIA. For the processes in thesis, CERN-Linux4 operation system with a written fortran program are used. In order to obtain pair production of 4 u quark, ATLFAST fast detector simulation program are concluded. Fourth SM Family 4 u quark signal is searched in 4 4 pp ? u u , u ? bW + 4 , u ? gt 4 decay and production channel at 320 GeV mass and the cross section 1.8679X103 mb are obtained for the production channel part. While single production of 4 u quark is simulated by CompHEP, the mass interval are chosen 300-700 GeV for the channel pp ? u x ? bW + x 4 . Statistical Significance (SS) of the pp ? u x ? bW + x 4 process without cut is 0.63 (0.14) corresponding to 2200 (440) events with u4 m = 300 (700) GeV respectively. Single and pair production of 4 u will be copiously produced at LHC.