Akyaka ilçesi (Akyaka/Kars) florası
The flora of Akyaka (Akyaka/Kars)
- Tez No: 202821
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MISIRDALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Flora, Türkiye, Akyaka İlçesi, Kars, Flora, Turkey, Akyaka, Kars
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma 2005 -2006 yılları arasında Kars ili Akyaka ilçesinin florasını tespit etmek için yapılmıştır. Araştırma bölgesi Kars ili Akyaka ilçesi sınırlarıdır. Araştırma sahası Davis'in Grid sistemine göre A9 karesinde yer almaktadır. Araştırma alanında 39 familya ve 132 cinse ait 201 takson tespit edilmiştir. Endemiklerin sayısı 14 olup, total floranın yaklaşık %6.96 teşkil eder. Taksonların fitocoğrafik bölgelere dağılımı şöyledir: Akdeniz elementleri 1 (%0.49) İran- Turan elementleri 51 (%25.37) Avrupa-Sibirya elementleri 17 (%8.46), Hirkan-Karadeniz 6 (%2.98), Karadeniz (Dağ) 4 (%1.99), kozmopolit 3 (%1.49), bilinmeyen 119 (%59.2) tür tespit edilmiştir. Araştırma alanında en çok türe sahip olan familyalar Asteraceae 28 (%13.93), Fabaceae 25 (%12.43), Brassicaceae 19(%9.45), Lamiaceae 12 (%5.97), Rosaceae 11(%5.47) Liliaceae 11 (%5.47), Caryophyllaceae 10 (%4.97), Poaceae 9 (%4.47), Scrophulariaceae 8 (%3.98) ,Boraginaceae 7 (%3.48), Ranunculaceae 7(%3.48), Apiaceae 6 (%2.98), Polygonaceae 5 (%2.48), Papaveracae 4 (%1.99)'dur. Sahada en çok türe sahip olan cinslerin sıralanışı ise şöyledir: Silene 5 (%2.48), Lathyrus 5 (%2.48), Centaurea 4 (%1.99),Trifolium 4 (%1.99),Lepidium 3 (%1.49), Onobrychis 3 (%1.49),Vicia 3 (%1.49), Stachys 3 (%1.49), Linum 3 (%1.49), Papaver 3 (%1.49), Ranunculus 3 (%1.49), Potentilla 3 (%1.49),Verbascum 3 (%1.49)'dir. Sahada yayılış gösteren bitkilerin hayat formlarına göre dağılımında ilk sırayı (%40.3) oranla terofitler alır. Daha sonra sırasıyla (%30.8) hemikrofitler, (%17.9) fanerofitler, (%10.5) geofitler, (%0.5) ile de vasküler parazitler yer alır.
Özet (Çeviri)
This study has been made to fix the flora of Akyaka, a district of Kars, between the years of 2005-20006. The area the study is Akyaka, a district of Kars. The study field is acording to the David?s Grid system within the A9 sguare. In the study field ,a taxons which belong to 39 family and 132 species has been fixed .Of these taxons 201is a new register for A9 sguare. Number of the endemics is 14 and this constitule almost (%6.96) of the total flora .This is, the distributions of the taxons to the fitogeogrophic regions: Mediterranean elements 1 (%0.49), Iran-Turan elements 51(%25.37), European and Siberian elements 17 (%8.46), Hırkan and Blacksea 6 (2.98), Blacksa 4 (1.99). The remainder 3 (%1.49) taxon is cosmopolitan, endemic species number 119 (%59.20) taxon, on the other hand, belongs to more than one fitogeographic regions. The families which have the most taxons in the field of the study: Asteraceae 28 (%13.93 Fabaceae 25 (%12.43), Brassicaceae 19 (%9.45), Lamiaceae 12 (%5.97), Rosaceae 11(%5.47) Liliaceae 11 (%5.47), Caryophyllaceae 10 (%4.97), Poaceae 9 (%4.47), Scrophulariaceae 8 (%3.98), Boraginaceae 7 (%3.48), Ranunculaceae 7(%3.48), Apiaceae 6 (%2.98), Polygonaceae 5 (%2.48), Papaveracae 4 and here is the seguence of the types which have the most species: Silene 5 (%2.48), Lathyrus 5 (%2.48), Centaurea 4 (%1.99), Trifolium 4 (%1.99), Lepidium 3 (%1.49), Onobrychis 3 (%1.49), Vicia 3 (%1.49), Stachys 3 (%1.49), Linum 3 (%1.49), Papaver 3 (%1.49), Ranunculus 3 (%1.49), Potentilla 3 (%1.49), Verbascum 3 (%1.49). According to the lipe forms of the plants which show spread in the field, (%40.3) in the distribution of the plants in the area, then in turn hemicrytophytes (%30.8), phanerophytes (%17.9), geophytes (%10.5), vasküler parasites are (%0.5).