Bir cam üretim işletmesinde kalite maliyetinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research intended for determination of cost of low quality in a glass production management
  1. Tez No: 202826
  2. Yazar: SERKAN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİM IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Quality Costs, Analysis of Quality Costs by Comparison, Comparison On Basis of Sale, Total Quality Costs
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde teknolojik gelismelerden dolayı isletmeler açısından kalite maliyetlerinin önemi çok büyüktür. Verimliligi ve kaliteyi yükseltme çalısmalarında, müsterilerin ürünlerin kalitesi hakkındaki memnuniyetlerini korumak ve daha da gelistirmek için yöneticiler tarafından, kalitenin artırılması için çalısmalar yapılmaktadır. Yapılan çalısmalar neticesinde baslangıçta kalite maliyetleri artmakta, fakat daha sonra azalma egilimi göstermektedir. Kalite maliyetlerinin kıyaslama ile analizinde kullanılan tekniklerden Satıs Esasına Göre Kıyaslama teknigi kullanılarak, kalite maliyetlerinin satıslara oranı %8.37 olarak bulunmustur. Kalite maliyetlerinin analizi yapılırken bu yöntemlerin kullanılması ile gerçekçi sonuçlar elde edilir. Böylelikle kalite maliyetleri kalemlerinin azaltılması için yapılacak çalısmalar hakkında en uygun kararlar verilebilir. Yapılan uygulama çalısmasında, öncelikle uygulama isletmesinde, kalite maliyetleri sistemi tanıtılmıs, kalite maliyet kalemleri belirlenmis, bu kalemleri olusturan maliyetler yıl bazında çıkarılarak, yıllık kalite maliyetleri raporu düzenlenmistir. Her bir maliyet kaleminin ana maliyet bileseni içindeki payı, toplam kalite maliyetleri içindeki payı ve toplam kalite maliyetlerinin satıslara oranı yüzde olarak hesaplanmıstır. Bu çalısmaların ardından ise yüksek kalite maliyetlerine neden olan kalemler tespit edilmistir. Böylece ilk olarak hangi kalite maliyetleri için çalısmalar yapılması gerektigi hakkında önerilerde bulunulmustur. Anahtar Kelimeler : Kalite Maliyetleri, Kalite Maliyetlerinin Kıyaslama ile Analizi, Satıs Esasına Göre Kıyaslama, Toplam Kalite Maliyetleri.
Özet (Çeviri)
Today, because of the technological improvements, significance of quality costs is extremely great. On the studies about increasing efficiency and quality, managers are trying to improve the quality to preserve and enhance customers' satisfaction about products' quality. As a result of researches, the cost of quality increases at first, but it shows tendency to decrease later. With The Comparison on Basis of Sale Technique, which is one of the techniques used in the analysis of quality costs by comparison, the ratio of quality costs to sales is found %8.37. While analyzing the quality costs, more realistic results are obtained with these methods. Thus, the most suitable decisions can be made about the studies in decreasing the quality cost items. In the practice job, firstly quality costs system is presented in the practice business, quality cost items are identified, and the annual quality costs report is organized by deriving the costs that made these items in a year based form. The portion of each cost item in the main cost item and in the total quality costs, and the ratio of total quality costs to sales are calculated as percentage. After these studies, items that resulting to high quality costs are determined. So then it is suggested that which quality costs have to be studied on.