Bir seramik fabrikasındaki enerji ekserji analizi
Energy exergy analyses in a ceramic factory
  1. Tez No: 202829
  2. Yazar: ETEM APAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Energy-Exergy Analysis, Energy-Exergy Efficiency, Ceramic Industry
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alan Türkiye için enerji tüketimi, dünya ortalamalarının üzerinde bir artıs trendi izleyeceği görüntüsünü vermektedir. Ülkemizdeki enerji maliyetlerinin yüksek olması enerji kullanımı konusunda daha verimli olmamızı gerektirmektedir. Özellikle nihai enerji tüketimi içerisindeki % 35'lik paya sahip olan sanayi sektörümüzdeki yakalanacak yüksek verimli üretim sekli, firmalarımızın dünya kosullarında rekabet edebilecek seviyeye gelmesine vesile olacagı gibi, ülkemizin var olan enerji açığına da önemli katkılar saglayacaktır. Ülkemizde halen, çogu kamuya ait olmak üzere, günümüz kosullarında ekonomik olma özelligini kaybetmis sanayi tesisleri bulunmaktadır. Bu tesisler, maliyet kriterlerine göre fazla enerji tüketen, teknolojik gelismelere ayak uyduramamıs tesisler olarak kalmıslardır. Bu çalısmada, benzer özellikler tasıyan bir seramik fabrikasındaki enerji kullanımının incelenmesi, enerji tasarruf olanaklarının belirlenmesi ve bu doğrultuda öneriler sunulması hedeflenmistir. Bu amaçla tesiste yapılan enerji-ekserji analiz çalısması, tesisteki enerji tüketiminin yüksek oldugu noktaların belirlenmesine ve bu noktalarda yapılabilecek iyilestirmelerin tespitine olanak saglamıs olup enerji ve ekserji verim yüzdeleri sırasıyla % 65,3 ve % 35 olarak hesaplanmıstır. Anahtar kelimeler : Enerji-Ekserji Analizi, Enerji-Ekserji Verimliligi, Seramik Sektörü
Özet (Çeviri)
Energy consumption outlook of Turkey, which is categorized in the developing countries, appears to increase above the world average. The high cost of energy in our country requires us to be more efficient in energy consumption. Efficient use of energy especially in the industrial sector whose share is % 35 in the total energy consumption will not only allow our companies to compete effectively in the global market but also help to cope with the current national energy deficit. In Turkey, there are still many uneconomical industrial premises in current conditions most of which are public utilities. These consume too much energy according to the cost criteria and cannot keep up with technological developments. In this research the energy efficiency of the machines in a ceramic factory that hasn?t been able to adapt itself to current technological changes has been studied. It has been concluded that this effeciencies of energy and exergy analysis conducted for the ceramic factory are % 65,3 and % 35 respectively.