Alünit cevherinin ICP-OES çalışması
Study of alunite ore with ICP-OES
  1. Tez No: 202830
  2. Yazar: EMEL YEŞİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alünit Cevheri, Eser Element, ICP-OES Analizi, XRF Analizi, Alunite Ore, ICP-OES Analysis, Trace Element, XRF Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalısmada indüktif kublajlı plazma-optik emisyon spektroskopi (ICP-OES) yöntemi kullanılarak Alünit cevheri incelendi. Elde edilen sonuçlara göre bu cevherin farklı miktarlarda eser element içerdigi tespit edilmistir. Bu elementlerden bazıları ; 15ppm Vanadyum, 10ppm Krom, 5ppm Mangan, 39ppm Çinko, 54ppm Germanyum, 3ppm Kobalt, 54ppm Arsenik, 25ppm Rubidyum, 1247ppm Titanyum, 470ppm Magnezyum, 2ppm Kadminyum, 34ppm Bizmut, 165ppm Zirkonyum, 168ppm Sitronsiyum, 20ppm Toryum, 61ppm Civa seklindedir. Bu elementlerden Alüminyum (%3,32), silisyum (%15,46), kükürt (%8,32) ve potasyum (%3,32) digerleri ile karsılastırıldıgında daha fazla miktarlardadır. Sonuçların güvenirliligi açısından Silisyum, Kükürt, Klor, Potasyum, Kalsiyum ve Titanyum için XRF spektroskopi yöntemi kullanılarak ölçüm alındı. Bu ölçümler ICP-OES ile elde edilen sonuçlarla uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the Alunite are through ICP-OES. The obtained results showed that the ore consist of number of trace elements with different amount, some of are, 15ppm vanadium, 10ppm chrome, 5ppm manganese, 39ppm zinc, 54ppm germanium, 3ppm cobalt, 54ppm arsenic, 25ppm rubidium, 1247ppm titanium, 470ppm magnesium, 2ppm cadmium, 34ppm bismuth, 160ppm zirconium, 168ppm strontium, 20ppm thorium,61ppm mercury. Within this elements; the aluminium (%8,43), silicon (%15,46), sulfur (%8,32) and potassium (%3,32) are in higher amount comparing others. In order to provide validation, we also present XRF spectroscopy results for 6 elements, namely, silicon, sulfur, chlorine, calcium, titanium and potassium. The measured results are in agreement with the results obtained via ICP-OES.