Bir üretim işletmesinde toplam verimli bakım uygulaması
Total productive maintenance application in a product factory
  1. Tez No: 202833
  2. Yazar: UMUT OZAN GENİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERMİN ELEVLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hazır Bulunma, Kalite, Performans, Toplam Ekipman Etkinliği, Toplam Verimli Bakım
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde firmalar arası rekabette teknoloji ön plana çıkmıştır. Üretim sistemlerinin gelişmesiyle ürün kalitesi, verimlilik, maliyet, güvenlik gibi temel öğeler gittikçe ekipmana bağlanmaktadır. Bu da etkili bir bakım sisteminin oluşturulmasını gerektirmektedir. Bu noktada Toplam Verimli Bakım sistemi ön plana çıkmaktadır. TVB, çalışanların ekipman hakkındaki bilgilerini arttırma, düzenli bakım, düzenli atölye ve problemlerin kökenine inip bir daha tekrarlanmayacak şekilde çözme yöntemleri ile önce sıfır duruşu; sonra sıfır hatayı hedefleyen bir yönetim sistemidir. Bu çalışmada; Bursa ilinde faaliyetlerini sürdürmekte olan bir otomotiv firmasının boyahane departmanında mevcut üretim hatlarından biri Toplam Verimli Bakım sisteminin temel göstergesi olan Toplam Ekipman Etkinliği bazında analiz edilip, mevcut makine performansları, kalite ve verimlilik düzeyleri belirlenmiş; bu kriterler açısından uygunsuz makinelere düzeltici faaliyetler uygulanmış ve elde edilen gelişmeler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the tecnology has became foreground in competition between companies. By the Production systems develop; the base elements like quality, productivity, cost and safety steadily tied to equipment. This necessitate to generate a effective maintenance system. At this point Total Productive Maintenance system has became foreground. TPM is a management system which aims firstly zero stop afterwards zero defect with increasing the employee?s knowledges about the equipment, orderly maintenance, orderly workshop and descending problems origin and solving it never repeat again. In this study, in an automotive company?s ?which proceeds activities in Bursa county ? dyehouse department?s one of present product line analysed in basis of Overall Equipment Effectiveness which is basic indicator of TPM; present equipment performances, quality and productivity levels assigned, for insufficient equipments in point of these criterias corrective activities applied and achieved improvements betrayed. Keywords : Availability, Quality, Performance, Overall Equipment Effectiveness, Total Productive Maintenance.