Köyceğiz Gölü Dalyan kanallarında bulunan mavi yengeç (Callinectes sapidus rathbun, 1896)'in bazı biyolojik özellikleri
Aspects of biology of blue crab (Callinectes sapidus rathbun, 1896) in Köyceğiz Dalyan lagoon area
- Tez No: 202883
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Blue Crab, Callinectes sapidus, Dalyan
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, Köyceğiz Gölü Dalyan Kanalları'nda Haziran 2005 ile Aralık 2006 tarihleri arasında elde edilen örnekler incelenerek, Atlantik kökenli Mavi Yengeç (Callinectes sapidus Rathbun, 1896)'in yaşam döngüsü, üreme biyolojisi, morfometrik özellikleri gibi bazı biyolojik özellikleri belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca, bölgenin jeomorfolojisi, sosyo-ekonomik yapısı ve ekosistemine de değinilmiştir. Sonuçta Köyceğiz Gölü Dalyan Kanalları'nda Mavi Yengeç popülasyonunda % 64,5 ile dişilerin baskın olduğu, ergin dişilerin ortalama 15,4±1,35 cm, erkeklerin 15,9±1,82 cm karapas genişliğinde oldukları saptanmıştır. Karapas uzunluğu ile diğer vücut ölçüleri arasında doğrusal bir ilişki, ağırlık ile arasında üssel bir ilişki bulunmuştur. Yapılan GSI değerlendirmesinde bölgedeki Mavi Yengeçlerin Nisan-Eylül ayları arasında üredikleri saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Mavi Yengeç, Callinectes sapidus, Dalyan
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Köyceğiz Dalyan Lagoon Ares and investigated the cycle, reproductive biology, morphometric aspects of Callinectes sapidus from June 2005 to December 2006, which is originated from Atlantic. Lagoons and like these coastal ecosystems and dynamic systems. In this study information about location, geomorphological position, social-economical position, ecosystem and water resources of area have been mentioned. The population of mature females in Dalyan were dominant to males (%64,5-%25) and carapace of mature females and males were 15,4±1,35 and 15,9±1,82 cm in width, respectively. Linear correlation between carapace length and weight was detected. Mating behaviour was observed from April to September in Köyceğiz Dalyan Lagoon Area.