Marmaris (Muğla) ilçesi makrofungusları üzerinde taksonomik çalışmalar
Taxonomic studies on macrofungi of Marmaris (Muğla)
- Tez No: 202884
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA IŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Taksonomi, Yenen ve Zehirli mantarlar, Taxonomy, Edible and Poisonous Mushrooms, Marmaris
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma, 2006-2007 yıllarında Muğla ili, Marmaris ilçesinde toplanan yenen ve zehirli mantarların taksonomisi üzerine yapılmıştır. Arazi çalışmaları esnasında toplanan bütün türlerin fotoğrafları yerinde çekilmiş, ekolojik, morfolojik özellikler ve yöre halkının tür hakkındaki bilgileri kaydedilmiştir. Arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucu, 26 familyaya ait 44 tür tespit edilmiştir. Bu türler şunlardır; Agaricus xanthoderma Genevier, Amanita mairei Foley, Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm., Bolbitius vitellinus var. vitellinus (Pers.: Fr.) Fr., Boletopsis leucomelaena (Pers.) Fayod, Bovista plumbea Pers., Chroogomphus rutilus (Schaeff.) O.K. Mill., Clathrus ruber P. Micheli ex Pers. Coprinus atramentarius (Bull.: Fr.) Fr.. Coprinus comatus (Muell. : Fr.) Pers., Coprinus disseminatus (Pers.: Fr.) S.F. Gray., Cystoderma amianthinum (Scop.) Fayod, Fomes fomentarius (L.: Fr.) Fr., Geastrum pectinatum Pers., Inocybe geophylla (Pers.) P. Kumm., Lactarius deliciosus (L.) Gray, Lactarius deterrimus Gröger, Laetiporus sulphureus (Bull.:Fr.) Murrill, Lepista nuda Bull. Cooke, Lycoperdon molle Pers, Lycoperdon perlatum Pers., Lyophyllum connatum (Schumach.) Singer, Macrolepiota konradii (Huijsman ex P.D. Orton) M.M. Moser, Macrolepiota mastoidea (Fr.) Singer, Macrolepiota procera (Scop: Fr.) Sing., Meripilus giganteus (Pers.) P. Karst., Morchella conica var. conica Pers., Mycena strobilicola Favre & Kühner, Panaeolus papilionaceus (Bull.: fr.) Quel., Paxina leucomelas (Pers.) O. Kuntze, Peziza vesiculosa Bull. : St. Amans, Phellinus pini (Brot.) Bondartsev & Singer , Pisolithus arhizus (Pers.) Rauschert, Rhizopogon X luteolus Fr., Rhizopogon roseolus (Corda) Th. Fr., Russula delica Fr., Schizophyllum commune Fr., Stereum hirsutum (Willd.) Pers., Stropharia coronilla (Bull.) Fr., Suillus bellinii (Inzenga) Watling, Suillus placidus (Bonord.) Singer, Trametes versicolor (L.) Quél, Tricholoma batschii Gulden. Teşhis edilen bütün mantar türlerinin deskripsiyonları hazırlandı. Taksonomik, ekolojik, yenilebilirlik ve yayılışları verildi. Çalışmada kullanılan türler Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü fungaryumunda saklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study is based on the taxonomy of the edible and poisonous mushrooms collected from Marmaris, county of Muğla, between 2006-2007. During excursions, photographs of all species have been taken in their habitats, and morhological, ecological features and the knowledge of local people about the collected mushrooms have been recorded. As aresult of field and laboratory studies, 44 species of edible and poisonous mushrooms belonging to 26 families are identified. These species are: Agaricus xanthoderma Genevier, Amanita mairei Foley, Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm., Bolbitius vitellinus var. vitellinus (Pers.: Fr.) Fr., Boletopsis leucomelaena (Pers.) Fayod, Bovista plumbea Pers., Chroogomphus rutilus (Schaeff.) O.K. Mill., Clathrus ruber P. Micheli ex Pers. Coprinus atramentarius (Bull.: Fr.) Fr.. Coprinus comatus (Muell. : Fr.) Pers., Coprinus disseminatus (Pers.: Fr.) S.F. Gray., Cystoderma amianthinum (Scop.) Fayod, Fomes fomentarius (L.: Fr.) Fr., Geastrum pectinatum Pers., Inocybe geophylla (Pers.) P. Kumm., Lactarius deliciosus (L.) Gray, Lactarius deterrimus Gröger, Laetiporus sulphureus (Bull.:Fr.) Murrill, Lepista nuda Bull. Cooke, Lycoperdon molle Pers, Lycoperdon perlatum Pers., Lyophyllum connatum (Schumach.) Singer, Macrolepiota konradii (Huijsman ex P.D. Orton) M.M. Moser, Macrolepiota mastoidea (Fr.) Singer, Macrolepiota procera (Scop: Fr.) Sing., Meripilus giganteus (Pers.) P. Karst., Morchella conica var. conica Pers., Mycena strobilicola Favre & Kühner, Panaeolus papilionaceus (Bull.: fr.) Quel., Paxina XII (Brot.) Bondartsev & Singer , Pisolithus arhizus (Pers.) Rauschert, Rhizopogon luteolus Fr., Rhizopogon roseolus (Corda) Th. Fr., Russula delica Fr., Schizophyllum commune Fr., Stereum hirsutum (Willd.) Pers., Stropharia coronilla (Bull.) Fr., Suillus bellinii (Inzenga) Watling, Suillus placidus (Bonord.) Singer, Trametes versicolor (L.) Quél, Tricholoma batschii Gulden. All identified mushrooms are described and their taxonomy, ecology, edibility and distribution are given. The specimen cited are deposited in the Muğla University, Fungarium of Department of Biology, Muğla.