Geleneksel Charpy vurma deneyi verilerinin Labview programı kullanılarak elde edilmesi ve değerlendirilmesi
The acquisiton and evaluation of the data from the traditional charpy impact test using the labview programme
  1. Tez No: 202889
  2. Yazar: BEDRİ SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN NURİ YİĞİTBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Charpy Vurma Deneyi, Labview, Kırılma Tokluğu, Enkoder, 6024E DAQCard, Charpy Impact Test, Labview, Fracture Toughness, Encoder, 6024E DAQCard
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalısmada, Labview tasarım ve gelistirme ortamı kullanılarak, sarkaç vurma deneyi gerçeklenmis, deney sonucu sayısal verilerin elde edilmesi ve bilgisayarda değerlendirilmesi gerçeklestirilmistir. Yazılım olarak Labview 7.1 yazılımı, veri toplama için 6024E PCMCI veri toplama kartı kullanılmıstır. Geleneksel Charpy vurma deneyinde toplam kırılma enerjisi potansiyel enerji farkından hesaplanmaktadır. Hazırlanan deney düzeneğinde, sarkaç kolu ilk potansiyel enerjisi ve son potansiyel enerjisi hesaplanması için gereken sarkaç kol açısı döner enkoderden elde edilen sayısal darbelerden bulunmaktadır. Elde edilen veriler bilgisayar programı ile islenmekte, sonuçta malzemeler için kırılma tokluğu değeri hesaplanabilmektedir. Deney bilgilerinin istendiği an kontrol edilebilmesi ve incelenebilmesi amacıyla deney sonuç raporu, veri tabanında saklanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Charpy Pendulum Impact test was conducted using the Labview design and development programme. At the end of the experiment, the data was collected and evaluated on the computer. The software used were the Labview 7.1 and 6024E PCMCI (Data Acquisition Card) The traditional Charpy Pendulum Impact Test calculates the difference of the fracture energy from the potential energy. In this experiment, to calculate the Pendulum arm's first potential energy and the final potential energy, the necessary pendulum angle is found by using the digital pals shown by the rotary encoder. The data from the encoder can be used to calculate and process the fracture toughness through the use of the 6024E PCMCI DAQ card and computersoftware. The final experiment report can be saved in the database so that the data from the experiment can be checked and studied when needed.