25,6 kWp gücündeki şebekeye bağlı binaya entegre fotovoltaik güç sisteminin üç yıllık performansının parametrelere göre değerlendirilmesi
The three years performance evaluation of 25,6 kWp grid-connected building integrated photovoltaic (BIPW) power plant
  1. Tez No: 202896
  2. Yazar: CEMİL SUDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENER OKTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şebekeye bağlı binaya entegre PV sistemler, Sistem performans oranı, Modül sıcaklığı, Sistem verimi, Grid-Connected Building Integrated PV System, System Performance Ratio, Module Temperature, System efficiency
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Şebeke bağlantılı binaya entegre fotovoltaik sistemler yakın gelecekte Türkiye'nin güney kentsel çevresinde elektrik üretiminin ana kaynağı olması yönünde büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye'nin 25,6 kWp gücündeki ilk binaya entegre fotovoltaik sistemi Mayıs 2003 tarihinde Muğla Üniversitesinde kurulmuştur, bu tarihten itibaren incelenmektedir. Bu çalışma sistemin üç yıllık performansını göstermektedir. Ayrıca güneş ışınımının ve sıcaklığın sistem verimliliği üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Sistem (BIPV) STC'de 120 Wp güce sahip 214 adet çok kristal silisyum PV modülden ve 1650 Wp de çalışan 15 adet Sitop Solar invetörden oluşmaktadır. PV modüller 290 m2 lik çatının güney-batı kısmına 180 lik eğim açısıyla yerleşmiştir. Yıllık ortalama enerji üretimi 2004, 2005, 2006 yıllarında sırasıyla 35681 kWh, 31246 kWh ve 29178 kWh olmuştur. Aylık ortalama PV sistem verimi Ağustos 2005'deki %8.5 ile Şubat 2004'deki %11 arasında değişmiştir. Sistem verimi artan modül sıcaklığı ile doğrusal olarak azalmaktadır. Yaz aylarında ortalama modül sıcaklığı 80 0C ye çıkmaktadır. Öğleden önce ve öğleden sonra aynı ışık şiddetinde farklı çıkış güçleri elde edilmiştir. Çünkü yüksek ışık şiddetinde PV modüller ısınır ve sistemin verimini azaltır. Yıllık ortalama sistemin performans oranı 2004, 2005, 2006 yıllarında sırasıyla 0.80, 0.81 ve 0.79 olarak hesaplandı. Bu sonuçlar Muğla bölgesinin PV sistem uygulamaları için büyük bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Building-Integrated Photovoltaic Systems (BIPV) have great potential to become a major source of electricity production in the urban environment of south of Turkey in the near future. The first building-integrated 25.6 kWp photovoltaic system of Turkey was connected to the Mugla University Campus grid in May 2003, since then has been under investigation. This study presents the three years performance of the system. In addition, the effects of insolation and temperature on the system efficiency were investigated. This BIPV system consists of 214 poly crystalline silicon PV modules with 120 Wp under STC and 15 Siemens Sitop Solar inverters working at 1650 Wp. The PV modules are integrated on the south-west facing part of the roof which has an area of 290 m2 with a tilt angle of 18 degrees. Mean annual energy production was 35861 kWh, 31246 kWh and 29178 kWh in 2004, 2005, 2006 respectively. The monthly average efficiency of the PV system changes between 8.5% in August 2005 and that of 11.0% in February 2004. The system efficiency decreases almost linearly with increasing module temperature. In summer months, the average module temperature reaches 80 0C. Before and after midday, the output power is different for the same insolation value. Because at high insolation, the PV modules becomes hot, which reduced the system efficiency. The average annual performance ratio of the system was calculated 0.80, 0.81 and 0.79 in 2004, 2005,2006 respectively. These results indicate that the Muğla region has a great potential for PV system applications.