Fotovoltaik sistem benzetimi ve eğitimi için bir simulink araç kutusu tasarım ve uygulaması
Design and implementation of a simulink toolbox for photovoltaic system simulation and education
- Tez No: 202897
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matlab-Simulink, PV araç kutusu, Fotovoltaik sistem, Matlab-Simulink, PV toolbox, Photovoltaic Systems
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Fotovoltaik (PV) sistemler alternatif enerji sistemleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu tezde, PV sistem bileşenleri olan modül, maksimum güç noktası izleyicisi (MPPT), evirici, akü ve yük ele alınarak eğitim amaçlı PV sistem modellemesi gerçekleştirilmiştir. Modelleme Matlab/Simulink ortamında gerçekleştirilmiş ve PV sistemler için Simulink ortamında PV araç kutusu geliştirilmiştir. Geliştirilen PV araç kutusu ile araştırmacı, mühendis ve tasarımcılar Simulink ortamında PV sistem modellemesini ve benzetimini gerçekleştirebilir, PV araç kutusuna kendi modellerini ekleyebilirler. Hazırlanan PV araç kutusu ile kullanıcılar farklı üretici firmalara ait test verilerini ve katalog değerlerini kullanarak farklı ürünlerden oluşan sistem performansını karşılaştırmalı olarak değerlendirebilirler.
Özet (Çeviri)
Photovoltaic systems (PVs) took an important place in alternative energy systems. In this thesis, PV system components, modules, maximum power point tracker (MPPT) inverter, battery and load are taken into consideration for modeling in educational basis. In modeling Matlab/simulink is used and a PV toolbox was developed for PV systems. Researchers, engineers and designers can perform PV system simulation and can add their own models into PV toolbox by using developed PV toolbox. With developed PV toolbox, users can compare and evaluate system performance by using different manufactures test data and catalog values.