Liliaceae familyasından Urginea maritima (L.) baker ve Colchicum balansae planchon türleri üzerinde fitokimyasal çalışmalar
The phytochemical studies on Urginea maritima (L.) baker ve Colchicum balansae planchon species of Liliaceae families
- Tez No: 202904
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM GÖRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Liliaceae, Fitokimyasal, Antioksidan aktivite, ß-Karoten, DPPH, Liliaceae, Phychemistry, Antioksidant activity, ß -Carotene, DPPH
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yapmıs olduğumuz bu çalısmada, Urginea maritima ( L.) Baker ve Colchicum balansae Planchon türlerinin bazı fitokimyasal özellikleri arastırılmıstır. Bitkilerin soğan ve yapraklarının aseton, petroleum benzin, etanol ve metanol gibi çözücülerle elde edilen ekstrakların antioksidan aktiviteleri ve serbest radikal giderim aktiviteleri incelenmistir. Antioksidan aktivitenin belirlenmesinde DPPH' ve ß- karoten-linoleik asit yöntemi kullanılmıstır. Urginea maritima ( L.) Baker bitkisinde en yüksek antioksidan aktivite soğanından etanolle elde edilen ekstrakta (%72.67± 0,5) Colchicum balansae Planchon bitkisinde en yüksek antioksidan aktivite ise yaprağından etanolle elde edilen ekstrakta (%64.00 ± 1,1) görülmüstür. Ekstraktların serbest radikal giderim aktiviteleri l,l-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH') serbest radikali kullanılarak belirlenmistir.Serbest radikal giderim aktiviteleri ise, BHT'nin değerlerine (%91,12) yakın değerler göstermistir. Urginea maritima ( L.) Baker soğanının metanollü ekstraktında (%66,89 ± 0,37), Colchicum balansae Planchon bitkisinin yaprağının petroleum benzinli ekstraktında (% 68,35 ± 0,29) olarak belirlenmistir. Urginea maritima ( L.) Baker ve Colchicum balansae Planchon bitkilerinin soğan ve yapraklarında bulunan müsilaj, tanen, saponin, flavonoid ve alkoloid içerikleri de belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, some phytochemical characteristics of the species of Urginea maritima ( L.) Baker and Colchicum balansae Planchon have been investigated. Acetone, petroleum benzine, ethanol and methanol extracts of the bulbs and leaves have been investigated for their antioxidant activityand free radical scavencing activities.. During the determination of the antioxidant activity DPPH' and ß- caroten/Linoleic acid method have been used. Ethanol extract of bulbs of Urginea maritima ( L.) Baker has shown the highest total antioxidant activity (%72.67 ± 0,5) and ethanol extract from the leaves of Colchicum balansae Planchon showed the highest total antioxidant activity (%64.00 ± 1,1). We determined the free radical scavenging activity of the extracts using the free radical 1,1- diphenil-2- picrylhydrazyl (DPPH'). Free radical scavencing activities have values which are very close to those of BHT (% 91,12). Urginea maritima has been determined as (%66,89±0,37) in the methanol extracts of the (L.) Baker tuber.and in the extraction of the leaf of Colchicum balansae as (% 68,35 ± 0,29) .Musilaj, tanin, saponin, flavonoid and alkoloid contents of Urginea maritima ( L.) Baker ve Colchicum balansae Planchon bulbs and leaves have been determined.