Manifoldların topolojisi
Topology of manifolds
- Tez No: 202912
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Topolojik ve düzgün manifold, Kompaktlık, Birimin parçalanısı, Manifoldların gömülmesi, Kompakt yüzeyler, Topological and Smooth Manifold, Compactness, Partitions of Unity, Embedding of Manifolds, Compact Surfaces
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tezde, ilk iki bölümde topolojik uzaylarla ilgili bazı bilinen sonuçlar verilmistir. Üçüncü bölümde m-boyutlu topolojik ve düzgün manifold kavramı çalısılmıstır. Son bölümde, kompakt topolojik manifoldların bir Öklid uzayına gömülebildigi ve özellikle de 2-boyutlu kompakt topolojik manifoldların bilinen sınıflandırılması, Kahn (1995) de oldugu gibi incelenmistir. Bu çalısma için temel kaynaklarımız Bülbül (2004), Kahn (1995), Sabuncuoglu (2004) dür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, in the first two chapters, some facts related to topological spaces are given. In the third chapter, m-dimensional topological and smooth manifolds are studied. In the last chapter, embeddibility of compact manifolds into an Euclidean space and, in particular, the known classification of 2-dimensional compact manifolds is examined as in Kahn (1995). Our main references for this study are Bülbül (2004), Kahn (1995), Sabuncuoglu (2004).