Bazı feromon preparatlarının Ips sexdentatus (Boerner) (Coleoptera, Scolytidae) ve Pityokteines curvidens (Germar) (Coleoptera, Scolytidae)'e karşı biyoteknik mücadelede kullanılabilirliğinin araştırılması
The research of possible usage of some pheromone preparetes against Ips sexdentatus (Boerner) (Coleoptera, Scolytidae) and Pityokteines curvidens (Germ.) (Coleoptera, Scolytidae) in biotechnical strugle
- Tez No: 202913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZE TOPER KAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Feromon, Biyoteknik Mücadele, Pityokteines curvidens (Germ.), Ips sexdentatus (Boern.), Pitcur, Picu, Ipssex, Ipsek, Pheromon, Pheromone traps, biotechnical control, Pityokteines curvidens (Germ.), Ips sexdentatus (Boern.), Pitcur, Picu, Ipssex, Ipsek
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Günümüzde böceklerle yapılan savasta çevre kirliligine ve ekolojik dengenin bozulmasına neden olmayacak mücadele yöntemlerinin gelistirilip kullanılmasına önem verilmektedir. Bu amacı gerçeklestirecek biyoteknik savas yöntemlerinde de genellikle feromonlar kullanılmaktadır. Bu çalısmada arastırma alanını Zonguldak Orman Bölge Müdürlügüne baglı; Ulusçayı Orman sletme Sefligi, Safranbolu Orman sletme Sefligi ve Soganlıçay Orman sletme Sefligi olusturmaktadır. 2005 Yılı biyoteknik çalısmaları 15.06.2005'de Ulusçayı Orman sletmesinde, 18.06.2005'de de Safranbolu Orman sletmesinde Pityokteines curvidens (Germ.) kabuk böcegine karsı Pitcur feromon preparatlarının kullanılmasıyla baslanmıstır. 2005 yılında Ulusçayı Orman sletmesinde 30.321 adet, Safranbolu Orman sletmesinde 6.397 adet Pityokteines curvidens (Germar) yakalanmıstır. 2006 Yılı biyoteknik çalısmaları 06.05.2006'da Ulusçayı Orman sletmesinde P. curvidens (Germ.)'e karsı Pitcur ve Picu feromon preparatlarının kullanılmasıyla baslanmıs ve 63.899 tane P. curvidens (Germ.) yakalanmıstır. Yine 30.05.2006'da Soganlıçay Orman sletmesinde Ips sexdentatus (Boerner) kabukböcegine karsı IPSSEX ve IPSEK feromon preparatları kullanılmıs ve 14.018 tane I. sexdentatus (Boern.) yakalanmıstır. Tuzaklar 3'lü ve 6'lı hunili tuzaklar olup, 50'ser metre aralıklarla en yakın saglıklı agaca 6 m, hastalıklı agaca 10 m olacak sekilde orman içleri ve yol kenarlarına asılmıstır. Tuzaklara gelen P. curvidens (Germ.) disi/erkek oranı 2005 yılında 1/1.4, 2006 yılındaysa 1/1.9'dur.
Özet (Çeviri)
The development of the defence systems against insects, which does not harm the environment and ecological balance, has recently become an important issue. In order to achieve this goal, pheromones are generally used as a biological defence system. In this study, research fields are determined as fallows, The Forest Management of Ulusçayı that belongs to The Zonguldak Head-quarter of Forestry, and also The Forest Management Head-Quarter of Safranbolu and Soganlıçay Forest directory. The bio-technic studies of 2005 that were fulfilled in 15.06.2005 started by using Pitcur pheromone preparates against Pityokteines curvidens (Germ.) in Ulusçayı Forest Management in 18.06.2005. In 2005, 30,321 Pityokteines curvidens (Germ) were captured in Ulusçayı Forest Management and 6,397 ones were also captured in Safranbolu Forest Management. As a result of The bio-technical studies of 2006, using Pitcur and Picu pheromone preparates in 06.05.2006 in Ulusçayı Forest Management 63.899 P. curvidens (Germ.) were captured. Again in 30.05.2006 Ipssex and Ipsek pheromone preparates were used by The Soganlıçay Forest Management; resulting the capture of 14.018 Ips sexdentatus (Boern.). The traps are formed as three and six parted conic devices that are deployed as being 50 m between each other and situated on healthy trees in 6m distance, on unhealthy trees 10m distance, those traps are situated on those by widening the roads of inner forest-side. The rate of male and female P. curvidens (Germ.) is observed as 1/1.4 in 2005, 1/1.9 in 2006.