Buhar sıkıştırmalı soğutma çevriminde ejektör kullanımının performansa etkisi
Effects of the ejector on vapour compression cooling system
  1. Tez No: 202915
  2. Yazar: MİTHAT YAKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZKAYMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Sogutma, Ejektör, Performans
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu tez çalısmasında, buhar sıkıstırmalı bir sogutma çevriminde ejektör kullanılarak daha fazla verim elde edilmesi amaçlanmıs ve ejektörlü bir sogutma sistemi kurularak yapılan deneysel çalısmalarla klasik ejektör kullanılmayan bir sogutma sistemiyle aralarındaki verimler kıyaslanmıstır. Aynı sartlarda ejektörlü ve ejektörsüz olarak hazırlanan sogutma sistemleri çalıstırılarak sıcaklık ölçümleri yapılmıstır. Ejektörsüz sistemde elde elden minimum sıcaklık -10 °C iken ejektörlü sistemde sıcaklık -15°C ye kadar düsmüstür. Bu degerlere göre sistemlerin sogutma tesir katsayıları hesaplanmıstır. Ejektörsüz sistemin sogutma tesir katsayısı (COP) 2,6 çıkarken ejektör kullanılan sistemin sogutma tesir katsayısı (COP) 2,74 Çıkmıstır. Bu degerler sistemler arasında % 5 lik bir verim farkı oldugunu ve ejektörlü sistemin sistem performansına olumlu katkı yaptıgını göstermistir.
Özet (Çeviri)
n this study, getting more performance with using an ejector on vapour compression cooling system was aimed and a cooling system with ejector was designed and manufactured. At the end of the experiments and calculations the differences of two system were explained.The cooling systems which have been designed with ejector and without ejector were operated and experimental studies were done. For the each experiment, inlet and outlet temperatures of condenser, evaporator and compressor were measured by thermocouples. Minimum temparature, on the system without ejektor was -10 °C and on the system with ejector was -11°C. Acording to these values, coefficient of performance (COP) of the systems were calculated. COP of non ejektor sistem was calculated as 2,6 and COP of system with ejector was calculated as 2,74. These results expect that there is a % 5 percent performance difference between the systems and ejektor has a positive effect on the vapour compression system. Key Words :cooling, ejector, performance