Benzinli motorlarda hidrojen kullanımının performans ve emisyonlara etkisi
Effects of using hydrogen in gasoline engines on performance and emissions
- Tez No: 202916
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BAHATTİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrojen, çten Yanmalı Motor, Alternatif Yakıt, Çevre, Hydrogen, Internal Combustion Engine, Alternative Fuel, Environm
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Dünya enerji ihtiyacının büyük bir kısmının petrolden karsılanmasına ragmen petrol rezervleri azalmaktadır. Bunun sonucu, petrol ürünü yakıt kullanan ulasım sektöründe yakıt harcamaları artmaktadır. Ayrıca petrol kökenli yakıt kullanımının insan saglıgını ciddi boyutlarda tehdit eden çevre kirliligi yapması ve küresel ısınma gibi problemlere neden olması, bilim adamlarını yeni ve yenilenebilir alternatif yakıtların arastırılmasına sevk etmistir. Hidrojen; temiz, hafif, çevreci, zararsız, çesitli yöntemlerle üretimi kolay bir alternatif yakıt olarak ön plana çıkmaktadır. Bu çalısmada hidrojenin içten yanmalı motorlarda kullanılabilirligi incelenmis, benzin ve saf hidrojenle çalıstırılan tek silindirli buji ateslemeli bir motorda performans ve emisyonlar deneysel olarak karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Although the majority of the world energy demand is supplied by the petroleum oil, petroleum reserves decrease day by day. For this reason, the fuel cost in the transportation sector goes higher. Hydrogen, being a clean, environmentally friendly, harmless alternative fuel, which is also easy to produce, looms large. In this thesis, usability of hydrogen in internal combustion engines was investigated, and performance and emissions of a single cylinder spark ignition engine which was run on gasoline and hydrogen fuel were compared experimentally.