Çeşitli alüminyum alaşımlarının ekstrüzyon kalıplarında şekillendirilmesi
Forming of various aluminium alloys in extrusion dies
- Tez No: 202943
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Ekstrüzyon, ekstrüzyon kalıpları, yeniden krista
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalısmada, ticari saflıktaki alüminyum, Al-Si, Al-Mg, Al-Cu alasımları kullanılarak, metalik kalıba döküm yöntemiyle numuneler üretilmistir. Döküm isleminden sonra malzemede olusabilecek segregasyonları önlemek amacıyla numunelere homojenizasyon ısıl islemi uygulanmıstır. Homojenize edilen numunelerin mikro yapı ve mekanik özellikleri incelenmistir. %1.6 ve %1.9 oranlarında ekstrüze edilen numuneler optik ve tarama elektron mikroskopları (SEM), mikro sertlik ölçümleri, MSQ Plus görüntü analiz sistemi kullanılarak tane boyutu ve dentrit kolları arası mesafe ölçümleri yapılarak karakterize edilmistir. Ekstrüzyon ve döküm metoduyla üretilen numunelere çekme deneyi uygulanmıs, akma ve çekme gerilmeleri karsılastırılmıstır. Ayrıca ekstrüzyon isleminin DEFORM 3D programında analizi yapılarak elde edilen deger ekstrüzyon islemi için referans olarak alınmıstır. Yapılan tez çalısmasının sonucunda dökümü yapılan tüm alasımlarda mikro yapının dentritik oldugu, bu yapının ekstrüzyon islemi ile bozularak bunun yerine es eksenel ve sütunsal taneli bir yapı olustugu görülmüstür. Ekstrüzyon yönüne paralel olarak alınan tane boyutu degerleri ekstrüzyon yönüne dik olarak alınan degerlere nazaran daha büyük oldugu; buna karsın ekstrüzyon yönüne dik olan numunelerin mikro sertlik degerlerinin ekstrüzyon yönüne paralel olan numunelerin mikro sertlik degerlerine göre daha büyük oldugu görülmüstür. Farklı oranlarda ekstrüze edilen numunelerin akma ve çekme gerilmelerinde beklenildigi gibi bir farkın olusmadıgı aksine degerlerin birbirine oldukça yakın bulundugu görülmüstür. Bunun sebebinin, malzemelerin ekstürize islemleri sırasındaki sıcaklıklarının yeniden kristallesme sıcaklıgından daha yüksek olması ve bu nedenle yeniden kristallesmenin gerçeklesmesi oldugu düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, experimental samples have been produced with die casting process by using Al-Si, Al-Mg, Al-Cu, and Aluminium in trade purenity. Homogenisation heat treatment process has been applied to the samples in order to prevent segregations might occur after casting. Microstructure and mechanical properties of samples homogenisated have been investigated. The samples have been extruded in rates of %1.6 and %1.9 then they have been characterizeted by using optical and scanning electron microscope (SEM), measuring micro hardness, measuring grain sizes and lengths of dendritical arms in MSQ Plus image analysing system. Tensile tests have been applied to the samples casted and extruded, ultimate tensile and yield strength have been compared. In addition verification of extrusion process has been obtained from DEFORM 3D analysis programme. The micro structure, of all alloys casted have been observed as in dendritic structure. However, after extrusion the structure turns into co-axial and coloumn grain structures. It has been seen that grain sizes at the lenghtwise direction have found bigger than of crosswise direction. On the other hand, micro hardness values of samples perpendicular to extrusion direction have been seen higher than of the samples took paralel to extrusion direction. It has also seen that there was no sensetive differences between the samples extruded in different ratios. In contrast, they have found very close. It has thought that the reason is starting a re-crystallisation process due to rising temperature of alloys above the temperature of re-crystallisation. Key Words : Extrusion, extrusion dies, re-crystallisation