A case study on an information management framework and implementation strategy
Bilgi yönetimi sistemi üzerinde bir durum çalışması ve gerçekleştirme stratejisi
  1. Tez No: 202960
  2. Yazar: TURGUT HASPOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MOHAMMAD REHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal portal, bilgi yönetimi, enformasyon, verimlilik, Enterprise portal, information management, knowledge, productivity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde kurumlar içinde birçok bilgi üretilmektedir. Bu bilgilerin en iyi sekilde korunması, islenip anlamlandırılarak etkili is kararları almada kullanılabilmesi gereklidir. Bu nedenle etkin is kararları almak, sahip olunan bilgileri paylasmak ve bilginin kullanılabirligini daha kolay hale getirmek isteyen kurumlar, kurumsal portal çözümlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Kurum ve kuruluslar, bilgi yönetimi yardımı ile, organizasyonel amaçlarını gerçeklestirmek için, toplamak, düzenlemek ve kayıt altına almak sureti ile bilgiye dogru zamanda, dogru yerde ve dogru kimseler tarafından ulasılabilmesini saglarlar. Bu tezde kurumsal bilgi yönetimin ne oldugu, gelisimi ve önemi anlatılmıstır. Tüm bunlar gözönüne alınarak kurumsal bilgi yönetimine iliskin varılan sonuçlar açıklanmıs, kurum içinde prototip olarak gelistirilen bir bilgi yönetimi uygulaması ile çözüm önerilerinde bulunulmus ve kurum için önemi belirtilmistir. Bu kapsamda, web sitelerine erisimi etkin hale getirmek ve kullanıcı gereksinimlerini karsılayacak sekilde düzenleyerek bilgi yönetimini desteklemek amacıyla gelistirilen portal yazılımının sagladıgı temel servisler ve gelistirme asamaları özetlenmistir. Gelistirilen portal yazılımının temel mimari yapısı, bu mimari yapı içinde saglanan kisisel sayfa düzenleme, erisim yetki düzenlemesi, e-posta ve sistemlerle entegrasyon ve proje yönetimi detaylı olarak açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, ample amount of information is produced within the bodies of enterprises. It?s necessary that this information be preserved in a most effective way, processed and put into meaningful practice in order to achieve effective business decisions. As a result, those enterprises which aim at making effective decisions, sharing their knowledge and facilitating the use of information, need institutional portal solutions. Enterprises and institutions, with the aid of information management, aim to realize their goals through collecting, editing and documenting the information they have in order to enable right people to access it at the right time and right place. This thesis covers what enterprise information management is, its development and importance. Moreover, considering all these issues, it includes conclusions related to enterprise information management, solution proposals with the help of an information management application developed as a prototype and its vitality for enterprise. In this regard, this thesis gives a summary of main services and development phases of portal software developed for activating access to web sites, meeting user needs and supporting information management. Points such as the basic structure of portal in the process of development, and personal page editing, access authorization regulation, integration to e-mail and similar systems, and project management are also elaborated.