Minör oral cerrahi işlemlerde antitrombosit ilaçların kanama üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Assessment of effects of antitrombosit drugs on bleeding in minor oral surgery procedures
  1. Tez No: 203019
  2. Yazar: GONCA DUYGU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL ŞENÇİFT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hemostaz, oral cerrahide kanama komplikasyonları, asetilsalisilik asit, Hemostasis, bleeding complications in oral surgery, acetylsalicylicacid
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Antikoagülan ilaç kullanan hastalara uygulanılanoral cerrahi işlemler sonrasındaki olası kanama komplikasyonunun, lokalhemostatik ajanlarla önlenebileceği ve ilaca ara verilmesi ile oluşabilecektromboemboli riskinin varlığı, bu ilaçları kullanan hastalarındeğerlendirilmesinin iyi yapılması gerektiği önerilmektedir. Son yıllardayapılan çalışmalar, oral cerrahi işlem öncesi sürekli antikoagülan kullananhastaların ilaçlarının kesilmesi gerektiği konusundaki eski yaygın inancıdesteklememektedir. Bu çalışmanın amacı, antitrombosit ilaç kullananhastalarda, kanama zamanı değerine göre, yapılan oral cerrahi işlemlersonrasında oluşabilecek olan kanama komplikasyonunun değerlendirilmesidir.Çalışma; diş çekimi, yumuşak doku eksizyonları gibi minör oral cerrahi işlemuygulanacak ve antitrombosit ilaç kullanan, yaşları 44 ile 86 arasında değişen(63,47±10,79), 22'si kadın, 22'si erkek toplam 44 hasta ve 98 diş çekimiüzerinde uygulandı. Antitrombosit ilacın kesilmesi yada kesilmemesi rastgeleseçilerek gruplar oluşturuldu. Yaş, cinsiyet, sistemik durum, kullanılanantitrombosit ilaç dozu ve süresi, uygulanacak cerrahi işlem tipi, diş çekimbölgesi ve çekim endikasyonu kaydedildi. Operasyon sonrası kanama kontrolüprotokolü; 15 dk; basit kompres-gaz tampon (GT), 15 ile 30 dk arasında; gaztampon ve jelatin sünger veya gaz tampon ve oksitlenmiş selülöz (GT-JS/GTOS),30 ile 60 dk arasında; gaz tampon, jelatin sünger ve sütür veya gaztampon, oksitlenmiş selülöz ve sütür (GT-JS-S/GT-OS-S), 60 dk'dan daha uzunsüreli kanama varlığında tranekzamik asit uygulamasını içermekteydi. Kanamakontrolleri işlemden 1., 2., 3. günlerde ve 1 hafta sonra cerrahi işlembölgesindeki komplikasyon varlığına bakıldı. Kontrol grubunda ortalamakanama zamanı değeri 2,80±0,83 dk iken, çalışma grubunda bu değer 4,0±2,94dk olarak saptandı. Kanama zamanı değeri 12,3 olan bir hasta dışında her ikigruptada kanama zamanı normal değerdeydi. Çalışma grubunda; kanamanındurdurulması dişlerin 23'ünün (%46) GT'le, 22'sinin (%44) GT-JS'le, 5'inin (%10) GT-JS-S ile sağlanırken, kontrol grubunda ise; kanamanın durdurulmasıdişlerin 42'sinin (%87,5) GT, 6'sının (%12,5) GT-JS ile sağlandı. Her iki gruptadaoperasyon sonrasında izlenen kanama komplikasyonu istatistiksel olarakanlamlı bulunmadı (p>0,05). Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak, minör oralcerrahi işlemlerden önce antitrombosit ilacın kesilmesine gerek olmadığısonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
There has been somedebate as to whether, prior to minor oral surgery, anticoagulant treatmentshould be altered or not; the risk of serious postoperative hemorrhage has to bebalanced against the potential for life-threatening thromboembolism. Theliterature does not support the routine with-drawal of anticoagulation therapybefore dental treatment for patients who are taking such medications. Recently,several authors suggested levels of anticoagulation be maintained and that anysubsequent postextraction hemorrhage be treated with local measures. Thepurpose of this study was to investigate whether the most minor oral surgicalprocedures can be carried out safely without stopping long-term aspirintherapy. Fourty-four patients with a long-term aspirin therapy (mean age 63.47±10.79 years, ranging 44 years to 86 years and 22 female and 22 male) wereincluded to study. All patients were divided into two groups with and withoutstopping aspirin before minor oral surgery procedures such as extraction ofteeth, alveoloplasty, limited intraoral soft tissue. Patients stopped theirregimens 7 days before the planned surgical intervention. The control of thebleeding followed up at 15, 30, 60 minutes, 24, 48 hours, 1 week, after theprocedure. The protocol for managing postoperative bleeding consisted of localpressure by gauze soaked was applied for 15 minutes or resorbable gelatinsponge or oxidised regenerated cellulose for 15 minutes or sutures 30 minutesor locally applied tranexamic acid. The mean bleeding time was 2.80±0.83minutes in control group; by comparison, experimental group had a bleedingtime of 4.0±2.94 minutes. All patients? bleeding time except one patient whosebleeding time was 12.3 were with in the normal limits. While in theexperimental group, local hemostatic measures consisted of local pressure bygauze soaked for 15 minutes (46%), using resorbable jelatin sponge and gauzesoaked for 15 minutes (44%), using resorbable jelatin sponge, sutures andgauze soaked for 30 minutes (5%), in the control group, local hemostaticmeasures consisted of local pressure by gauze soaked for 15 minutes (87.5%),using resorbable jelatin sponge and gauze soaked for 15 minutes (12.5%). Therewas no statistically significant postoperative bleeding between two groups. Weconcluded that most minor oral surgery procedures can be carried out safelywithout stopping long-term aspirin regimen.