İntrauterin büyüme geriliği olan yenidoğanlarda serum S100B protein düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum S100B protein in infants with intrauterine growth retardation
- Tez No: 203020
- Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA MANSUR TATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İntrauterin büyüme geriliği, S100B protein, kronik hipoksik beyin hasarı, Intrauterine growth retardation, S100B protein, chronic hypoxic brain damage
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
İntrauterin büyüme geriliği (İUBG) genetik ve çevresel faktörler nedeniyle büyüme potansiyeline ulaşamamış fetüsü tanımlayan bir terimdir. İUBG gestasyon yaşına uygun olanlarla karşılaştırıldığında mortalite ve morbiditede artışa neden olur. İUBG genellikle doğum kilosunun gestasyon haftasına göre 10 persantilin alltında olması şeklinde tanımlanır. İUBG insidansı toplumlar arasında farklıdır. Gelişmiş ülkelerdeki term infantların yaklaşık %10'unda ve gelişmekte olan ülkelerdeki infantların %20'de İUBG gözlenmektedir. İUBG olan bebekler perinatal asfiksi, mekonyum aspirasyonu, persistan pulmoner hipertansiyon, hipoglisemi, polistemi ve immun sistemin baskılanmasını içeren çeşitli klinik problemlerle karşı karşıyadır. S100B beynin glial dokusundan sentez edilen bir proteindir ve prenatal dönemde beynin hipoksik etkilenmesini gösteren bir ajan olduğu ileri sürülmektedir. Bu çalışmada İUBG olan infantlarda hipoksik beyin etkilenmesinin varlığını araştırmak için serum S100B protein düzeyi çalışıldı. Çalışmaya gestasyonel yaşı 30?42 haftalar arasında, sağlıklı ve İUBG'i olan infantlar alındı. İUBG olan 43 ve sağlıklı 25 infant ile çalışma tamamlandı. Gestasyonel yaş, cinsiyet, doğum şekli, anne yaşı, polisitemi sıklığı iki grup arasında karşılaştırıldı. Ayrıca S100B protein düzeyi ile doğum şekli, antenatal steroid uygulanması, polisitemi ve ponderal indeks arasındaki ilişki araştırıldı. S100B protein düzeyi İUBG de kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Bu çalışmada İUBG olan infantlarda beyin hasarı olduğu sonucuna vardık. Bu durum hipoksik iskemik sürece bağlı olabilir ve İUBG de serum S100B protein düzeyinin değerlendirilmesi bu konuda bilgi verebilir.
Özet (Çeviri)
Intrauterine growth retardation (IUGR) is the term used to designate a fetus that has not reached its growth potential because of genetic or environmental factors. IUGR results in increased mortality and morbidity compared to those who are appropriate for gestational age. The most common definition of IUGR refers to a birthweight below the 10th percentile for gestational age. The indicence of IUGR varies among populations. Approximately 10 percent of term infants in developed countries are IUGR and 20 percent of term infants in developing countries. IUGR infants have a variety of associated clinical problems, including diffucult perinatal asphyxia, meconium aspiration, persistent pulmonary hypertension, hypoglycemia, polycythemia and impaired immune function. S100B, a protein synthesized in glial cells of brain, is a promising agent that showing hypoxic influences in prenatally. In this study it is aimed to analyze serum S100B protein levels to investigate whether there was hypoxic brain influence on IUGR infants or not. IUGR infants and healthy infants with gestational ages among 30?42 weeks were enrolled to the study. The study was completed with 43 IUGR and 25 heathy infants. Gestational ages, gender, mode of delivery, maternal ages,incidence of polycythemia were comparable between the two groups. In addition, the relation between the S100B protein level and the metod of birth, application of antenatal steroid, polycythemia and ponderal index were searched. Serum S100B protein levels were found significantly higher in IUGR group than the control group. We conluded that brain damage is present in infants with IUGR, at least partially. This may be secondary to hypoxic?ischemic processes and measuring of serum S100B protein levels can be informative about the condition in IUGRs.