Gebe kadınların sigara içme davranışları ve gebelikte sigaranın etkilerine yönelik bilgilerinin belirlenmesi
Smoking habits of women and to learn abouth their level of knowledge related to the effects of smoking on pregnancy
- Tez No: 203021
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEHRA GÖLBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sigara, gebe kadınlar, davranıs, bilgi düzeyi, Cigarette, pregnant women, behaviour, level knowledge
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalısma, Sivas ili belediye sınırları içinde bulunan sağlık ocaklarına kayıtlı gebe kadınların sigara içme davranıslarını ve sigaranın gebelikteki etkileri ile ilgili bilgi düzeylerini saptamak amacıyla kesitsel olarak yapılmıstır. Arastırmanın evrenini Sivas il merkezinde bulunan 19 sağlık ocağına Ekim 2006 tarihi itibariyle kayıtlı olan toplam 2134 gebe olusturmaktadır. Arastırmanın örneklemi ilgili formül yardımıyla belirlenmis ve 662 olarak saptanmıstır. Arastırma sırasında gebeliği sonlandığı tespit edilen ve evde bulunamayan gebe kadınlar arastırma kapsamından çıkarıldığında son örneklem 572 gebe kadından olusmustur. Tabakalı örnekleme yöntemi ile her sağlık ocağından örnekleme girecek gebe sayısı belirlenmis ve gebe izlem fislerinden basit rastgele örnekleme yöntemi ile belirlenen sayıda gebe kadın seçilmistir. Veriler ?Kisisel Bilgi Formu?, ?Gebe Kadınların Gebelikte Sigaranın Etkileri Hakkındaki Bilgilerini Belirlemeye Yönelik Soru Formu? ve ?Fagerström Nikotin Bağımlılığı Testi? Formu? kullanılarak toplanmıstır. Veriler frekans dağılımı olarak gösterilmis, t-testi ve x2 testi kullanılarak değerlendirilmistir. Elde edilen bulgulara göre; arastırma kapsamında yer alan gebe kadınların %24'ü gebelik öncesinde sigara içmekte olup, %6.8'i görüsme sırasında halen sigara içtiğini ifade etmistir. Gebelik öncesi sigara içen kadınların (137 kadın) %2.2'si gebeliği planladıktan, %69.3'ü gebe olduğunu öğrendikten sonra sigara içmeyi bırakmıs ve %28.5'i sigara içmeye devam etmistir. Kadınların %89.5'inin evinde sigara içilmekte, %74'ünün ise esi sigara içmektedir. Kadınların gebelikte sigaranın etkilerine yönelik bilgi puan ortalamasının 25 puan üzerinden 13.89±5.64 olduğu saptanmıstır. En az sigara içmeyi deneyen kadınların hiç içmeyenlere göre, gebeliğinde sigarayı bırakan kadınların içmeye devam edenlere göre ve sigaranın gebelikteki etkilerine iliskin sağlık personelinden bilgi alanların almayanlara göre toplam bilgi puan ortalamasının daha yüksek olduğu saptanmıstır (p0.05). Sonuç olarak arastırma kapsamında yer alan gebe kadınlara ait sigara içme oranının Türkiye ortalamasından düsük, kadınların sigaranın gebelikteki etkilerine yönelik bilgilerinin orta düzeyde olduğu söylenebilir. Ayrıca eğitim düzeyi düsük, bağımlılık düzeyi yüksek, istenmeyen gebelik yasayan ve sigaranın gebelikteki etkilerine yönelik bilgisi yetersiz olan kadınların gebelikte sigara içmeyi sürdürme açısından risk grubu olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out sectionally in order to determine the smoking habits of women registered to the local health clinics in Sivas city centre; and to learn about their level of knowledge related to the effects of smoking on pregnancy. The environment of the research was constituted by 2134 pregnant women registered to 19 local health clinics; beginning from October, 2006. The sampling of the research, which was 662, was determined via the related formula. The final number of the sampling was 572 after the ones who were not at their homes or found out to be pregnant no longer were subtracted from the sampling. The number of pregnant women to enroll in the research from every local health clinic was determined through layered sampling method and a determined number of pregnant women was chosen randomly from pregnant observation charts. The data has been gathered together by using ?Personal Information Form?, ?Question Form to Determine Pregnant Women?s Knowledge About The Effects of Smoking on Pregnancy?, ?Fagerström Nicotine Addiction Test?. The data was shown in terms of frequency distribution and was evaluated using t-test and x² test. According to the findings; of women within the framework of the research, 24% smoked before pregnancy, 6.8% expressed still smoking during the interview. Of the women smoking before pregnancy (137); 2.2% expressed stopping smoking after they planned to be pregnant, 69.3% expressed stopping smoking after they learned they were pregnant and 28.5% expressed going on smoking. There is smoking in houses of 89.5% women and the husbands of 74% women smoke. The average point of knowledge level about the effects of smoking was 13.89±5.64 over 25. The average point of knowledge level was higher (p0.05). Consequently, it was found out that the ratio of smoking by the women within the research was lower than the average of Turkey in general and it can be said that their knowledge level about the effects of smoking on pregnancy was of medium level. Also, women having a low educational status, unwanted pregnancy, low level of information about the effects of smoking on pregnancy can be evaluated as a risk group in terms of going on smoking.