Helikopterlerin yaydığı karbonmonoksit gazının kokpit ve aprondaki düzeyinin belirlenmesi
The measurement of the carbon monoxide level in the cockpit of the helicopters and on the apron
- Tez No: 203029
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HATİCE KÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Hava ve Uzay Hekimliği, Kazalar, Forensic Medicine, Air and Space Medicine, Accidents
- Anahtar Kelimeler: CO emisyonu, gaz dedektörü, helikopter, hipoksi, karbonmonoksit zehirlenmesi, CO emission, gas detector, helicopter, hypoxia, carbonmonoxide poisoning
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, denek apron bölgesindeki ortam havasında ve uçuşta helikopter kokpitlerinin içinde bulunan CO düzeyinin saptanması, ulusal ve uluslararası sınır değerleri ile kıyaslanması; insan sağlığı (dolayısıyla uçuş ve yer emniyeti) üzerinde etki yapabilecek düzeyde olup olmadığının incelenmesi ve olası sağlık risklerine karşı alınabilecek önlemlerin belirlenmesi amacıyla düzenlenmiştir. TESTO 300 XL gaz ölçme cihazı kullanılmak suretiyle; 2006 yılı Ekim- Kasım-Aralık 2007 yılı Ocak-Şubat-Mart-Nisan aylarında, denek apronda ve uçuşta helikopter kokpitlerinin içinde 330 adet CO düzey tespit ölçümü yapılmıştır. Uçuşta kokpit içerisinde ölçülen CO gazının insan sağlığı (dolayısıyla uçuş ve yer emniyeti) açısından tehlike oluşturacak bir düzeyde olmadığı; ancak helikopterlerin yerde çalışmaları esnasında, egzostlarının açıldığı istikamette bulunan personelin, gazdan etkileneceği bu durumun da ?uçuş ve yer emniyeti? açısından tehlikeli olabileceği değerlendirilmiştir. Havacılıkta uçucular, CO zehirlenmesinin ne olduğunu ve belirtilerini çok iyi bilmelidirler. CO toksisitesinin düzeyine göre yoğun tedaviye başlanmalıdır. Uçuş esnasında kokpitte ve çalışma ortamlarında CO düzeyinin ölçülmesi ve tedbirler alınması önem arz eder.
Özet (Çeviri)
The Measurement of Carbon Monoxide Level in the Cockpit of the Helicopters and on the Apron This study has been prepared to identify the level of carbonmonoxide(CO) on the test subject aprons surrounding area and in the cockpits of the helicopters during flight; and also to compare with national and international limits, to search if it causes a problem on human health and to identify the prevention against it. During the period of October-November-December 2006 and January- February-March 2007 carbonmonoxide(CO) level has been measured 330 times on the test subject aprons surrounding area and in the cockpits of the helicopters during flight by using TESTO 300 XL gas level measurement apparatus. It has been reached as a conclusion that the level of CO in the cockpits during flight is not at the level which could be harmful for health but during operations on ground, whereas the people who in front of the exhaust parts of the helicopters could be affected by the gas(CO) and this situation is dangerous for ?flight and ground safety?. Aviation personnel should know what is the CO poison and symptons. They should get medical treatment according to the gas level that affected. It is importent to measure the level of CO and should be cautious at the working area and in the cockpits during flight.