Periodontal-endodontal sorunlu dişlerin pzr analiz yöntemi kullanılarak mikrobiyolojik ve klinik değerlendirilmesi
Clinical and microbiologic evaluation of teeth with periodontal-endodontic problems using pcr analyze
  1. Tez No: 203036
  2. Yazar: ATA DEVRİM ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BADE SONAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: periodontal-endodontik sorunlar, pulpa-periodonsiyum arası mikrobiyal geçiş, polimeraz zincir reaksiyonu, periodontopatojenler, endodontopatojenler, periodontal endodontic problems, transition between pulp and periodontium, polymerase chain reaction, periodontopathogens, endodontopathogens
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Pulpa, apikal foramen ve lateral kanallar yolu ile periodonsiyumla ilişkilidir. Periodonsiyumu; dişeti, sement, periodontal ligament ve alveolar kemik oluşturur. Periodontal dokulara mikroorganizmaların ulaşması, pulpal ve periradiküler patolojilerin gelişimi ile sonuçlanır. Bu sonuç endodontik enfeksiyonlara sebep olur. Retrograt yollada pulpa enfekte olabilir. Periodontal hastalıklara neden olan etkenlerin endodontik enfeksiyonlarada neden olduğu bilinmektedir. Ancak son yıllarda geliştirilen metodlarla endodontik enfeksiyonların etiyolojisinde daha önce endodontik enfeksiyonlarda izlenmemiş patojenlerin bulunduğu gözlenmiştir. Bu çalışmada amaç PZR analiz yöntemini kullanarak primer periodontal ile birlikte sekonder endodontik lezyonlu dişlerde seçtiğimiz mikrorganizmaların dişlerin periodontal ceplerinden alınan örnekler içindeki varlığını kanıtlamak ve bu mikroorganizmaların kök kanallarına apikal, lateral veya dentin kanalları yoluyla geçişini araştırmak ve dişlerin klinik semptomlarına etkilerini değerlendirmektir. Çalışmamız Ankara Üniversitesi endodonti ve periodontoloji kliniklerine tedavi amacıyla başvuran, primer periodontal ve sekonder endodontik sorunlu dişi mevcut 35 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalardan, klinik incelemeler sonucu belirlenen kriterlere uygun olan büyükazı dişleri çalışmaya alındı. Dişin periodontal cepleri ve aynı dişin kök kanalı içinden örnekleme yapıldı. Alınan örnekler TSB-DMSO (trypticase-soy broth - dimetil sulfoksit) içinde ? 20 oC' de PZR işlemine kadar saklandı. Daha sonra örneklerde DNA ekstraksiyonu ve PZR tanımlama işlemleri uygulanarak primerleri bulunan mikroorganizma türlerinin varlığı kontrol edildi. Bu işlemlerden sonra bulunan mikroorganizma türleri ile hastaların kaydedilen parametreleri arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak araştırıldı. Sonuç olarak primer periodontal ile sekonder endodontik sorun içeren dişlerden izole edilen bazı mikroorganizmaların subgingival plak örneklerinde var olmasının kanalda da var olma riskini artırdığı tespit edilmiştir. Ancak mikroorganizmalar ile klinik semptomlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Pulp is related to periodontium through apical foramen and lateral canals. Periodontium consists of gingiva, cement, periodontal ligament and alveolar bone. Arrival of microorganisms to periodontal tissues ends up with periradicular and pulpal pathologies? development. This results in endodontic infections. Pulp can also be infected by retrograde entrance. It is known that the factors causing periodontal diseases may also cause endodontic infections. However, the recently developed methods show that, pathogens which have not been traced in the prior endodontic infections are found in the infections? etiologies. In this study our goal is to prove the presence of the microorganisms that are chosen by PCR from primary periodontal lesions with secondary endodontic involvement, from periodontal pockets, and to study the passing of those microorganisms to root canals by apical, lateral or dentin canals and to evaluate the effects to the clinical symptoms of teeth. This study was carried out on 35 patients, applied to University of Ankara Endodonty and Periodontology Clinics, with teeth involving primer periodontal and seconder endodontic problems. From these patients molar teeth with eligibilities to clinical parameter criteria were taken in the study. Sampling was made from the periodontal pocket of the teeth and root canal. Samples taken were stored in the TSB-DMSO in -200 C until PCR process. Later on, presence of bacteries, with primers found by application of DNA extraction and PCR identification, were questioned. After these processes, bacteria types found, patient parameters recorded and post-treatment prognosis? were statistically studied for the relations in between. As a result, it is found that presence of some microorganisms in subgingival plague samples, that are isolated from teeth that have primer periodontal lesion with seconder endodontic involvement, also increases the risks of presence in canals. However, a statistical relativeness could not be identified between microorganisms and clinical symptoms.