3 boyutlu CT destekli bilgisayar programı ile yönlendirilmiş implant destekli protezlerin planlama başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of planning success of implant supported prosthesis guided with a 3 dimensional CT based computer programme
  1. Tez No: 203043
  2. Yazar: OĞUZ OZAN
  3. Danışmanlar: PROF. A. ERSAN ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: mplant, bilgisayarlı tomografi, 3B planlama, Implant, computerized tomography, 3D planning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
mplant destekli protetik restorasyonlarda karsılasılan en önemli sorunlardan biri implant desteklerin açı ve lokalizasyonunun estetik ve biyomekanik sorunlara neden olacak kadar uygunsuz olmasıdır. Son yıllarda gelistirilen BT destekli bilgisayar programı ile yapılan planlama ve bu planlamaya uygun cerrahi stentler ile uygulamaların basarısının arttırılması amaçlanmaktadır. Ankara Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Protetik Dis Tedavisi Anabilim Dalı kliniklerine basvuran, implant endikasyonu konulan 7 tek dis eksikligi, 7 tam dissizligi, 7 tek veya çift taraflı serbest sonlu dis eksikligi olan 21 hasta çalısmaya dahil edilmistir. Hastaların genel agız muayenesinin yapılmasının ardından BT tetkikleri elde edilmistir. Elde edilen BT' ler bilgisayar ortamına aktarılarak implant planlaması yapılmıs ve bu planlamaya uygun cerrahi stentler üretilerek implantlar yerlestirilmistir. yilesmeyi takiben elde edilen 2. BT verileri, planlama verileri ile çakıstırılarak kullanılan sistemin hassasiyeti degerlendirilmistir. Yapılan degerlendirmede sistemin hassasiyeti basarılı bulunmustur. Tek dis eksiklerinde kullanılan dis destekli cerrahi stentler ile, diger stent çesitlerine göre daha üstün sonuçlar elde edilmistir ve implant desteklerin planlanması için kullanılan yöntemin güvenilir oldugu sonucunu varılmıstır.
Özet (Çeviri)
One of the most important problems of implant supported prosthesis is the improper angle and localization of implants which may encounter some esthetic and biomechanical problems. Increasing the succes of the application is provided by the help of recently improved 3D CT based computer programmes and application of surgical guides which are fabricated according to the aimed plan. 21 patients were referred to the clinics of Ankara University Faculty of Dentistry Department of Prosthodontics, which indicated the need for an implant therapy were included to our study. The patients were separated into 3 groups equally: fully edentulous, unilateral or bilaterally free-end edentulous and single tooth edentulous. After intraoral examinations were performed, CT verifications were obtained. Computer based implant planning was made and patients were operated by the help of surgical guides which were fabricated according to the planning. After healing period, a new CT scan was taken. Software was used to fuse the images of planned and placed implants, and the sensitivity of the system was evaluated. The sensitivity of the system was found successful according to the evaluation. Tooth-supported surgical guides which were used in single tooth edentulous patients were found more successful than the others and the technic was found to be reliable.