Osman Nuri Eralp'in 'Bakteriyoloji Dersleri' adlı kitabının veteriner hekimliği tarihi açısından değerlendirilmesi
The assessment of Osman Nuri Eralp's book entitled 'bacteriology courses' with in the scope of history of veterinary medicine
  1. Tez No: 203061
  2. Yazar: BERFİN MELİKOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATİLLA ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Tarih, Veteriner Hekimliği, Microbiology, History, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyoloji Dersleri? kitabı, bilim tarihi, Osman Nuri Eralp, veteriner bakteriyoloji, veteriner hekimliği tarihi, History of science, history of veterinary medicine, Osman Nuri Eralp, the book of ?Bacteriology Courses, veterinary bacteriology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Dünyada, Ondokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde, bakteriyoloji ile ilgili bilgilerin büyük ilerlemeler kaydetmesi, bakteriyolojinin tıp ve veteriner hekimliğinde genis bir uygulama alanı bulmasını sağlamıstır. Ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan önemli bir dönem yasayan Osmanlı Devleti'nde, bakteriyoloji biliminde yasanan ilerlemeler yakından izlenmis, konuyla ilgili arastırmalar desteklenip, alanında uzman bilim insanlarının yetismesine olanak sağlanarak, ülkemizde bakteriyoloji bilimsel bir temele oturtulmustur. Türkiye'de bakteriyolojinin gelisimi ve kurumsallasmasında büyük rol oynayan Veteriner Bakteriyolog ve Kimyager Osman Nuri Eralp'in veteriner hekimliği ve tıp alanına yapmıs olduğu katkılarla ilgili, Osmanlı Devleti'nin son dönemleri ile Cumhuriyet'in ilk yıllarında bakteriyoloji biliminin gelisimine iliskin bütünsel ve ayrıntılı bir çalısma saptanamamıstır. Eralp'in ?Bakteriyoloji Dersleri? adlı kitabının, hem kendi döneminde yazılmıs olan diğer bakteriyoloji kitaplarıyla hem de güncel temel mikrobiyoloji bilgisiyle karsılastırmalı bir biçimde değerlendirilmesine olanak sağlayabilecek bir ön çalısma niteliği tasıyan bu tez, konu ile ilgili yapılacak bütünsel bir arastırmanın ilk basamağı olarak, özelde veteriner hekimliği tarihine, genelde ise bilim tarihine katkıda bulunmak amacıyla gerçeklestirilmistir. Çalısma, ana materyal olan ?Bakteriyoloji Dersleri? isimli kitabın ikinci cildinin bakteriyolojiye iliskin bölümleri ile sınırlandırılmıstır. Metot açısından, medikal tarih arastırmalarında uygulanan retrospektif yöntemin benimsendiği bu arastırma kapsamında, ilgili bölümlerin transliterasyonunun tamamlanmasının ardından, kitabın bilimsel niteliklerinin değerlendirilmesi yapılarak, ulasılan sonuç çerçevesinde, konu tartısmaya açılmıstır. Sonuç olarak denilebilir ki; uluslararası literatürdeki hâkimiyetini eserlerine de yansıtan Osman Nuri Eralp'in, özgün düsünceleri ve deneysel çalısmaları ile zenginlestirdiği ?Bakteriyoloji Dersleri? adlı kitabı, veteriner hekimliği tarihi ile bilim tarihine katkıda bulunan orijinal bilgiler içermektedir
Özet (Çeviri)
Great advances in knowledge throughout the field of bacteriology during the last quarter of nineteenth century facilitated bacteriology to attain a wide area of applications in medicine and veterinary medicine. In the Ottoman State which was passing through a significant period in terms of economic, political and social issues during those days, advances in the science of bacteriology was pursued scrupulously, research on this subject was supported, training of scientists specialized in this area was advocated, thus enabling bacteriology to be installed on a scientific basis in our country. Veterinary Bacteriologist and Chemist Osman Nuri Eralp had played an important role in the progress and establishment of bacteriology in Turkey, but no specific study about the overall and detailed progress of bacteriology, regarding his contributions to veterinary medicine and medicine during the final periods of the Ottoman State and early periods of the Republic, could be found. This dissertation aims to be a preliminary research towards enabling a comparative examination of ?Bacteriology Courses? with contemporary bacteriology books and current bacteriological information, and as a first step towards an overall study on this subject, intends to present a contribution to the history of veterinary medicine in particular and to the history of science in general. This study is limited to the chapters on bacteriology of the second book of `Bacteriology Courses? as its main material. Regarding methodology, the retrospective methods employed in medical history researches has been adopted and after completing the transliteration of relevant chapters, the scientific quality of the book was assessed, followed by a discussion of the subject within the framework of this assessment. As a conclusion, it can be said that `Bacteriology Courses? of Osman Nuri Eralp, enriched by his unique ideas and experimental works, contains original information that contributes to the history of veterinary medicine and the history of science.