Farklı vertikal yüz yapısına sahip bireylerde fonksiyonel tedavi ile çiğneme kas aktivasyonunda görülen değişiklikler: elektromiyografik çalışma
Changes in masticatory muscle activation with functional treatment in individuals having different vertical facial pattern: an electromyographic study
- Tez No: 203060
- Danışmanlar: PROF.DR. ZÜLEYHA MİRZEN ARAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Açık kapanış, derin kapanış, elektromiyografi, fonksiyonel tedavi, kas aktivitesi, Open bite, deep bite, electromyography, functional treatment, muscle activity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yüzün vertikal yön anomalilerinde fonksiyonel tedaviye karşı alınan kas cevabı hem tedavi sonuçları açısından, hem de bu sonuçların stabilitesi açısından önemlidir. Bu noktadan hareketle derin ve açık kapanış gruplarında fonksiyonel tedaviye çiğneme kaslarının cevabının elektromiyografi (EMG) yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma materyalini, yaş ortalaması 11 yıl 6 ay olan 15 iskeletsel derin kapanış vakası ile yaş ortalaması 12 yıl 6 ay olan 16 iskeletsel açık kapanış vakası oluşturmaktadır. 13 birey puberte öncesi, 18 birey ise puberte sonrası büyüme dönemindedir. Derin kapanış grubundaki bireylere interokluzal kalınlığı istirahat aralığından 3mm fazla olan derin kapanış monobloğu uygulanmıştır. Bukkal bölge vertikal alveoler gelişimin stimulasyonu amacıyla 2 ay sonra arka grup dişlerin okluzal akriliği möllenmeye başlanmıştır. Açık kapanış grubundaki bireylere interokluzal kalınlığı istirahat aralığından 4?6 mm fazla olan açık kapanış monobloğu uygulanmış, ön vertikal alveoler gelişimin stimulasyonu amacıyla keser bölgede akrilik maddesi kaldırılmıştır. Lateral sefalometrik filmlerde fonksiyonel tedavi öncesinde ve tedavinin 6.ayında ölçümler yapılmıştır. Bilateral anterior temporal ve masseter kasların yutkunma, çiğneme ve maksimum sıkma fonksiyonları sırasında yüzeyel EMG kayıtları tedavi öncesi (T1), fonksiyonel apareyin takıldığı gün (T2), tedavinin 3. ayı (T3) ve tedavinin 6.ayı (T4) olmak üzere toplam 4 safhada alınmıştır. Bu kayıtlarla elde edilen veriler tekrarlanan ölçümlü varyans analizi metodu ile değerlendirilmiştir. Tedavinin 6.ayına ait sefalometrik ölçümlerde, her iki grupta da tedavi etkisi ile ANB açısında azalma kaydedilmiştir. GoGnSN ve Gonial açıda derin kapanış grubunda artma, açık kapanış grubunda azalma, overbite miktarında derin kapanış grubunda azalma, açık kapanış grubunda artma tespit edilmiştir. Her iki grupta da anterior temporal ve masseter kas aktivitelerinde, yutkunma ve maksimum sıkma fonksiyonunda, tedavi ve gelişim ile bir değişim saptanmamıştır. Puberte öncesi ve puberte sonrası bireylerin fonksiyonel tedaviye verdikleri kas aktivitesi cevabı istatistiksel olarak farklı olmamakla birlikte puberte öncesi dönemde daha belirgindir. Açık kapanış grubunda çiğneme fonksiyonu sırasında tedavi ile çiğneme kas aktivitesinde bir artış; derin kapanış grubunda ise bir azalma tespit edilmiştir. Bu değişimin puberte öncesi dönemde daha belirgin olması, erken dönem fonksiyonel tedavinin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Muscular response to functional treatment in vertical facial anomalies is important considering the treatment results as well as the stability. From this point, the purpose of this study was to investigate the response of masticatory muscles to fuctional treatment in deep and open bite groups. The study material consisted of 15 skeletal deep bite cases with a mean age of 11 years 6 months and 16 skeletal open bite cases with a mean age of 12 years 6 months. 13 individuals were in prepubertal, 18 individuals were in post-pubertal growth periods. Deep bite activator with an interocclusal thickness 3mm larger than the freeway space was utilized to the individuals of deep bite group. After two months, removal of occlusal acrylic of the posterior teeth were initiated to stimulate buccal vertical alveolar development. Open bite activator with an interocclusal thickness 4-6mm larger than the freeway space was utilized to the individuals of open bite group. Occlusal acrylic of the anterior teeth were removed to stimulate anterior vertical alveolar development. Measurements were done on lateral cephalometric films before and in the sixth month of functional treatment. Surface EMG recordings of bilateral anterior temporal and masseter muscles during swallowing, chewing and maximum intercuspitation functions were obtained in a total of four phases; i.e., before treatment (T1), at the day functional appliance was utilized (T2), at the third month of treatment (T3) and at the sixth month of treatment (T4). The data obtained were evaluated by repeated measurement analysis of variance method. Regarding the cephalometric measurements in the sixth month of treatment a decrease in ANB angle was recorded as a result of treatment effect in both groups. GoGnSN and Gonial angles increased in deep bite group and decreased in open bite group; overbite decreased in deep bite group and increased in open bite group. In both groups, regarding anterior temporal and masseter muscle activities, a difference in swallowing and maximum intercuspitation functions was not observed as a result of treatment and development. The response of muscle activity to functional treatment was not statistically different in pre and post-pubertal individuals, while it was remarkable in the pre-pubertal period. An increase in masticatory muscle activity with treatment was recorded in open bite group during chewing ; while a decrease was observed in deep bite group. This difference was evident in the prepubertal period which was demonstrates the importance of early functional treatment.